Oracle maakt nieuwe databaseversie gratis beschikbaar voor ontwikkelaars

oracle

Oracle Corporation heeft aangekondigd dat het de volgende versie van zijn database management systeem, Oracle 23c, gratis aanbiedt aan ontwikkelaars.

Oracle Database 23c Free – Developer Release is beschikbaar als Docker container image, Oracle VirtualBox virtual machine of Linux RPM-installatiebestand, zonder dat een gebruikersaccount of login nodig is. Er komt binnenkort ook een Windows-versie bij. 

De nieuwe Oracle 23c-versie bevat JSON Relational Duality, een functionaliteit die relationele en documentgegevensmodellen verenigt in één schema. Relational duality zorgt ervoor dat ontwikkelaars kunnen bouwen met behulp van zowel relationele als JSON-constructies met toegang tot beide soorten gegevensopslagplaatsen. 

Volgens Gerald Venzl, Senior Director of Product Management bij Oracle zorgt deze relational duality dat “het debat over relationele versus documentdatabases eindigt om het beste van beide werelden te bieden”. 

Barrières wegnemen voor ontwikkelaars

Door Oracle 23c gratis beschikbaar te stellen voor ontwikkelaars, wil Oracle zoveel mogelijk obstakels wegnemen om de software te gaan gebruiken.

Gebruikers hoeven dan ook geen account aan te maken om de software te downloaden en de gratis versie heeft opslag-, geheugen- en processorbeperkingen waarmee kleine applicaties gebouwd kunnen worden. Er is geen Oracle-ondersteuning inbegrepen. 

Wat kun je met de nieuwe Oracle 23c?

Nieuwe functies in de aankomende Oracle 23c-versie omvatten de mogelijkheid voor ontwikkelaars om JSON-documentstructuren te valideren, eigendomsgraaf-applicaties te bouwen en annotaties toe te voegen voor betere consistentie en toegankelijkheid.

De nieuwe versie ondersteunt ook de uitvoering van Apache Kafka-applicaties met minimale code-aanpassingen en introduceert een nieuwe SQL-domeinconstructie die kan dienen als lichtgewicht typemodifiers om het beoogde datagebruik centraal te documenteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home