Nederland bouwt eigen open taalmodel GPT-NL

Gen_AI_Nederland_taalmodel

Drie Nederlandse non-profit organisaties gaan een eigen, open taalmodel ontwikkelen. GPT-NL is volgens de ontwikkelaars nodig voor het ontwikkelen, versterken en bestendigen van de digitale soevereiniteit. De Vlaamse autoriteiten op vlak van (nieuwe) technologie houden de ontwikkelingen in de gaten.

Onderzoeksorganisatie TNO, SURF (ICT-coöperatieve voor onderwijs en onderzoek) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen met GPT-NL een belangrijke stap zetten in de richting van een transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van artificiële intelligentie (AI). “Het model moet volledig in lijn liggen met de Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen. Het project krijgt de steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij onze Noorderburen.

Publieke expertise

Nederland zet met het project een grote stap in de ontwikkeling van publieke expertise en ervaring op het gebied van generatieve AI-taalmodellen, aldus het bericht van SURF. “Een eigen open taalmodel verstevigt de expertise op dit onderwerp en betekent daarnaast een stimulans voor onderzoek en innovatie op het vlak van AI”, klinkt het. GPT-NL wordt een virtuele faciliteit die open staat voor partners die met data en kennis willen bijdragen of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van het generatieve taalmodel.

GPT-NL kan worden worden ingezet binnen zowel academische instellingen, door onderzoekers als door overheden. Het stelt hen in staat taalmodellen in het algemeen inclusief specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs, dienstverlening en talrijke andere domeinen te onderzoeken en uit te proberen. Zo draagt GPT-NL bij aan meer openheid, transparantie en bescherming van de dataprivacy van gebruikers.

Vlaanderen volgt ontwikkeling op de voet

De onderzoekers gaan in twee fases aan de slag. In fase één, het eerste jaar dus, staat de concrete ontwikkeling van het Nederlandse taalmodel centraal. In deze fase zal ook de academische sector actief worden betrokken. De tweede fase is die van de exploitatie. Daarvoor zal het programma connectie maken met de nationale supercomputer want uiteraard vergt het hele project ontzettend veel rekenkracht.

lees ook

Waarom de EU en de VS data anders behandelen

De Vlaamse autoriteiten die met privacy, AI en andere technologische toepassingen bezig zijn, houden de ontwikkelingen in Nederland nauwlettend in het oog. Meer zelfs, de kans bestaat dat er ook een bepaalde Belgische inbreng is. Zo overleggen de verschillende instanties, zoals het Kenniscentrum Digisprong, regelmatig over privacydossiers. Een samenwerking, zeker omdat het over een Nederlandstalig model gaat, valt dus niet uit te sluiten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home