Microsoft werkt aan toegewijd LLM voor spreadsheets 

Onderzoekers van Microsoft ontwikkelde een nieuw LLM dat gemaakt is om AI beter toe te passen in spreadsheets zoals Excel en Google Sheets. 

Onderzoekers van Microsoft publiceerde een onderzoekspaper waarin ze een experimentele LLM voorstellen dat speciaal ontworpen is voor spreadsheets onder de originele naam: SpreadsheetLLM. Bestaande LLM’s zijn niet in staat om de gestructureerde data te begrijpen, ook vanwege de tokenlimiet. Het experimentele SpreadsheetLLM hanteert een nieuw coderingsmechanisme waarbij de inhoud van een spreadsheet in een nieuw format wordt geplaatst dat beter leesbaar is voor het LLM. Het model zit nog in de experimentele fase maar de eerste resultaten zijn positief.  

LLM-vriendelijke manier

Spreadsheets worden breed toegepast in de bedrijfswereld: van eenvoudige formules tot complexe financiële modellen. Bestaande LLM’s zijn echter niet in staat om de aard van deze gegevens en complexe formules te begrijpen. Om een oplossing te bieden voor deze uitdaging, ontwikkelde onderzoekers van Microsoft een toegewijd LLM voor spreadsheets. 

Om ervoor te zorgen dat LLM’s de gestructureerde aard van de gegevens in spreadsheets beter kunnen begrijpen, bedachten de onderzoekers een nieuw coderingsmechanisme genaamd ‘SheetCompressor’. Data worden bij deze methode op een LLM-vriendelijke manier gecodeerd en tegelijkertijd worden de structuur en relaties van de gegevens behouden.  

SpreadsheetLLM pipeline

Naast SheetCompressor belichtten de onderzoekers een ander kenmerk, namelijk ‘structurele ankerextractie’, die de belangrijkste rijen en kolommen identificeert die tabelstructuren definiëren. Verder wordt de ‘inverted-index translation’-methode toegepast die de celinhoud en adressen efficiënt codeert om redundantie te minimaliseren.  

Potentieel

Uit de experimenten bleek dat SpreadsheetLLM positieve resultaten behaalde in de spreadsheettabeldetectietest, waarbij de bestaande methoden 12,3 procent beter presteerden. SpreadsheetLLM werd toegepast op verschillende bekende LLM’s, zoals GPT-3.5, GPT-4 en Llama 2. De onderzoekers ontdekten dat het vermogen van deze modellen om spreadsheets te begrijpen werd verbeterd, waarbij GPT-4 een tafeldetectiescore van 78,9 procent behaalde.  

lees ook

Microsoft Copilot: een hulp of een last?

De onderzoekers geloven sterk in het potentieel van dit model, al zijn er momenteel nog beperkingen rond complexere spreadsheetformaten. SpreadsheetLLM zou geautomatiseerde taken kunnen uitvoeren of spreadsheets toegankelijker kunnen maken voor mensen die hier moeilijk mee overweg kunnen.  

SpreadsheetLLM is momenteel een onderzoeksproject. Er zijn door Microsoft nog geen plannen bekendgemaakt om dit model de wereld in te sturen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home