Microsoft OneDrive krijgt een nieuw design, AI en nog veel meer

Professionals kunnen vanaf vandaag genieten van een volledig opgefriste OneDrive-webomgeving met tal van interessante, nieuwe functies en verbeteringen.

OneDrive for Business verwelkomt volgens Microsoft meer dan 2 miljard nieuwe bestanden per dag. Om alle gebruikers het leven gemakkelijker te maken, voert het tal van vernieuwingen door die vandaag al beschikbaar zijn. Tegelijk toont de softwaregigant ook tal van nieuwe functies die binnenkort worden verwacht. Particuliere gebruikers krijgen het vernieuwde design nu ook voorgeschoteld, kondigt Microsoft aan met een blog.

Het belangrijkste om te weten is dat alle vernieuwingen binnen de webinterface worden doorgevoerd. De OneDrive desktop-app blijft onveranderd.

De webinterface krijgt een volledig nieuw design met een duidelijk segment bovenaan met bestanden ‘Voor jou’ die door de AI worden geselecteerd. Andere nieuwe zaken zijn segmenten rond meetings waar je bestanden uit vergaderingen kan terugvinden en een duidelijke plek met alle gedeelde documenten.

Je kan nu ook handig filteren op mensen binnen de organisatie. Ideaal wanneer je niet meer de bestandsnaam weet, maar wel met wie je het gedeeld hebt.

Nieuwe functies later dit jaar

Alle bovenstaande functies zijn onmiddellijk vandaag beschikbaar. In de nabije toekomst heeft Microsoft nog heel wat ambitieuze plannen voor OneDrive in petto.

De belangrijkste toekomstige update is volgens ons de mogelijkheid om vanaf de webinterface bestanden automatisch te openen met een desktopapplicatie, zoals bijvoorbeeld een PDF- of CAD-bestand. Vandaag kan dat al met Word, PowerPoint of Excel, maar Microsoft trekt die functie nu open naar alle applicaties.

De vernieuwde interface is binnenkort beschikbaar in Teams en Outlook. Zo kan je eenvoudiger doorheen bestanden navigeren binnen beide applicaties, zonder dat je apart de webinterface moet opzoeken.

Offline toegang tot bestanden is binnenkort ook compatibel met de webinterface. Vanaf begin 2024 kan je OneDrive starten in je browser en bestanden bekijken, sorteren, hernoemen, verhuizen, kopiëren en verwijderen zonder internettoegang.

Tot slot kan je voortaan rechtstreeks nieuwe bestanden aanmaken en met een wit blad beginnen of met de talrijke beschikbare templates. Deze functie en de vernieuwde mediaweergave met veel meer interactiviteit is vanaf de zomer van 2024 beschikbaar.

Microsoft Copilot AI

Vanaf december kunnen organisaties met een Microsoft Copilot-licentie de AI-tool ook in OneDrive gebruiken. De chatbot kan je helpen een antwoord tegen op vragen rond één bestand of een samenvatting geven rond een document. Copilot kijkt over grenzen heen binnen OneDrive, SharePoint of Teams om data te vergaren binnen de organisatie.

Microsoft kijkt ook verder in de toekomst door Copilot AI nog verder te integreren en geeft daarrond een voorbeeld. Stel je voor dat je net bent begonnen aan een nieuw project genaamd Munson en dat je op snelheid moet komen. Je vraagt Copilot: “Toon alle bestanden die de afgelopen week met mij zijn gedeeld rond Project Munson.” Zodra Copilot je heeft geholpen om de relevante bestanden te vinden, begrijpt hij dat je er baat bij zou kunnen hebben om ze toe te voegen aan een nieuwe map.

Copilot voegt deze bestanden dan toe aan de nieuwe map en beveelt andere bestanden aan die gerelateerd zijn aan Project Munson en die geen deel uitmaakten van je oorspronkelijke zoekopdracht. Zo kan je ze toevoegen aan je nieuw aangemaakte map. Wat begon als een eenvoudige zoekopdracht in natuurlijke taal heeft nu geresulteerd in je persoonlijke kennisbibliotheek over Project Munson, aldus Microsoft.

Wanneer deze geavanceerde Copilot AI-functie beschikbaar zal zijn binnen OneDrive, is voorlopig nog niet bekend.


Dit artikel verscheen origineel op 4 oktober 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home