Google opent wachtlijst voor nieuwe AI-zoekmachine

google search

Een beperkt publiek mag al aan de slag met de vernieuwde Google-zoekmachine, die je antwoorden nu rechtstreeks in de zoekresultaten beantwoordt.

Google kondigde tijdens I/O in mei de Search Generative Experience aan, een vernieuwde zoekmachine gekruid met generatieve AI om nog beter op je vragen te kunnen antwoorden. Het grootste verschil met de zoekmachine die je gewend bent, is dat de nieuwe versie niet meer gewoon links zal opsommen maar rechtstreeks een antwoord zal geven op je vraag, met verwijzing naar externe links. Dat gebeurt in de vorm van een dialoogvenster waarin je eventuele vervolgvragen kan stellen, net zoals bij Microsoft Bing dus.

Bron: Google

Wachtlijst

Na de aankondiging opent Google nu ook de wachtlijst voor deze nieuwe zoekervaring. Via het Search Labs kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Hiervoor dien je je aan te melden met je Google-account in Chrome (desktop) en een nieuw tabblad te openen. Het Labs-icoontje zal dan rechtsboven in het venster opduiken.

Deze vlieger gaat helaas wel alleen op als je in de Verenigde Staten woont. Het is nog onduidelijk wanneer Google de Search Generative Experience naar onze contreien brengt. Google lijkt de laatste tijd niet zo happig om nieuwe functies snel naar de Europeanen te brengen. Zo laat Bard, de uitdager van ChatGPT, de Europese Unie voorlopig helemaal links liggen.

lees ook

Verdwijnt ChatGPT binnenkort uit Europa?

Van vraag naar antwoord

Bij de lancering van ChatGPT eind 2022 werd al snel voorspeld dat generatieve AI de manier waarop we informatie zoeken volledig zou veranderen. De introductie van Bing Chat in februari zette dit kracht bij en nu ook de grootste zoekmachine zwicht voor generatieve AI, lijkt de voorspelling zeer snel te zijn uitgekomen. Google evolueert van een zoekmachine naar een antwoordmachine.

Wat die evolutie op termijn zal betekenen voor online contentplatformen valt af te wachten. Google is voor talloze websites een belangrijke bron van bezoekersstromen. Als de zoekmachine de vragen van gebruikers zelf gaat beantwoorden, is er minder motivatie om nog verder te klikken op een link.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home