Google lanceert nieuwe data-analyse- en beveiligingstools

datacenter

Nieuwe functies maken hun intrede op Google Data Cloud. De focus van de nieuwigheden ligt op data-analyse, maar ook voor de bescherming van deze gegevens zijn er nu meer mogelijkheden.

Er zijn enkele nieuwe tools te ontdekken in Google Data Cloud. Google maakt de algemene beschikbaarheid bekend in een blog.

BigQuery

Eerst op de lijst is een update voor BigQuery. Voor de beheerde data warehouse werd onlangs al de dienst Datastream aangekondigd, waarmee realtime-inzichten vergaard kunnen worden. Google blijkt er geen genoeg van te hebben, want de dienst krijgt nu ook Analytics Hub toebedeeld. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om bedrijfsdata te delen met andere bedrijven die BigQuery gebruiken. Intern wordt de data ook eenvoudiger gedeeld via een gecentraliseerde bibliotheek.

Voor de dienst zijn er daarnaast voortaan meer databronnen beschikbaar. Via Pub/Sub, dat onderdeel is van Google Cloud, kan data van externe systemen in de data warehouse worden geladen. Een eigen code om deze handeling te verrichten is daardoor niet langer aan de orde.

BigLake

BigLake komt daarnaast algemeen beschikbaar. Het gaat om een geünificeerde storage engine, waarin gegevens uit het data lake en het data warehouse samenkomen in een eengemaakte data-beheersomgeving over cloudproviders heen.

lees ook

Google BigLake verenigt data warehouses en data lakes in multicloud-omgeving

De engine moet op vlak van beveiliging ook voordelen opleveren. “Met BigLake kunnen klanten veilige data lakes bouwen over open bestandsformaten en omdat het consistente, gedetailleerde beveiligingscontroles biedt voor Google Cloud en opensource-query-engines, hoeft de beveiliging slechts op één plek te worden geconfigureerd om overal te worden gehandhaafd”, vertelt Bruno Aziza, manager van data en analytics bij Google Cloud.

Beveiliging

Dat is niet de enige verbetering die Google maakt op vlak van beveiliging. De Container Scanning API-dienst kan voortaan softwarecontainers testen op bekende kwetsbaarheden. In programmeertaal Go en Java-codebestanden verwerkt met Maven, kan de dienst ook controleren op fouten die de beveiliging in het gedrang brengen.

De Firewall-dienst in Google Cloud krijgt dan weer de functie Tags. Dat moet het eenvoudiger maken om cyberbeveiligingsregels in te stellen op clouddiensten. Network Firewall Policies moet de configuratie evengoed vereenvoudigen, maar dan voor de firewall-instellingen.

Preview Log Analytics

Tot slot kondigt Google de preview van Log Analytics aan. Dat is een uitbreiding van Cloud Logging. In de bestaande dienst is het mogelijk om data te verzamelen van mogelijke problemen in de cloudomgeving. Door de nieuwe dienst kunnen patronen in de gegevens gezocht worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home