Google Cloud brengt AlloyDB naar on-premises en edge

Google Cloud

Google Cloud lanceert AlloyDB Omni, een downloadbare versie van AlloyDB die overal kan draaien. Daarnaast kondigt het ook uitbreidingen en een nieuw prijsmodel voor BigQuery aan.

Zelfs in het veranderende zakelijke klimaat zijn de behoeften van bedrijven nog nooit zo duidelijk als nu, schrijft de cloudprovider in de aankondiging. De Data Cloud & AI Summit van Google Cloud die vandaag plaatsvond, staat dan ook in het teken van het optimaliseren van de kostenefficiëntie van datamanagement. Google Cloud doet een reeks aankondigingen die bedrijven moet helpen om meer waarde te creëren uit hun data, en dat aan een lagere kost.

lees ook

Poll: welke cloudprovider(s) gebruikt jouw bedrijf?

Losbreken van legacy systemen

Google Cloud kondigde vorige lente AlloyDB aan, een database managementsysteem dat gebouwd is op het opensourceplatform PostgreSQL. Met AlloyDB wil Google Cloud bedrijven een opstapje geven om kritieke workloads uit legacy systemen te bevrijden en naar de cloud te brengen. Omdat dit niet altijd mogelijk is vanwege wettelijke vereisten of omdat bepaalde workloads beter in een edge-omgeving renderen, bouwt Google verder op AlloyDB met de lancering van AlloyDB Omni.

Dit is een downloadbare versie die volgens Google Cloud in eender welke omgeving kan draaien, zowel on-premises als in de edge als op de werklaptop van ontwikkelaars. Ook buiten de cloud levert AlloyDB nog steeds twee maal snellere verwerking van transactionele workloads dan standaard PostgreSQL-applicaties, en honderd maal voor analytische queries.

Bedrijven die hun workloads willen overzetten naar een PostgreSQL-database, kunnen gebruik maken van het Database Migration Programme. “Google Cloud wil zijn waar klanten ons het meest nodig hebben”, zegt Andi Gutmans aan SiliconAngle.

Kosten van data verminderen

In uitdagende economische tijden zoeken bedrijven naar alle mogelijke manieren om hun operationele efficiëntie te verhogen. Om meer flexibiliteit te geven, kondigt Google Cloud een nieuw businessmodel rond BigQuery aan. Normaal gezien wordt BigQuery aangeboden in drie formules: Standard, Enterprise en Enterprise Plus.

Klanten zullen voortaan à la carte kunnen kiezen welke functionaliteiten ze uit die verschillende pakketten nodig hebben. Zo kunnen ze de optimale prijs-prestatiemix samenstellen en betaalt men enkel voor de rekencapaciteit die men effectief gebruikt. BigQuery maakt ook gebruik van de kracht van een serverloze architectuur om extra capaciteit in granulaire stappen te leveren, zodat onderbenutte capaciteit niet weegt op de kosten.

BigQuery krijgt zelf ook enkele vernieuwingen. Gebruikers kunnen binnenkort het platform gebruiken om hun eigen data cleanrooms op te zetten. Dit is een gecontroleerde omgeving die gevoelige gegevens anonimiseert en aggregeert volgens compliance-regels. Data cleanrooms zijn interessant voor organisaties die aan strengere privacyregels gebonden zijn.

lees ook

Wat is een data cleanroom?

Daarnaast breidt BigQuery door samenwerkingen met DataRobot, Neo4j en ThoughtSpot de AI- en ML-capaciteiten uit. Een volledig overzicht van alle aankondigingen van Google Cloud kan je in deze blog lezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home