Google brengt generatieve AI rechtstreeks naar zijn zoekbalk

Een afbeelding genereren met AI of een eerste versie van een tekst door AI laten schrijven, het kan binnenkort meteen via de zoekbalk van Google.

Zeg niet langer Search wanneer het over Google’s zoekfunctie gaat, maar Search Generative Experience of SGE. De tech-gigant brengt de creatieve mogelijkheden van generatieve AI namelijk direct naar zijn zoekbalk. Hiermee kunnen gebruikers de technologie een eerste versie van een tekst of nieuwe afbeeldingen laten genereren. Dit concept is al in mei gelanceerd.

Een beeld zegt meer

Het idee hierachter is dat je vaak iets specifieks in gedachten hebt wanneer je via Google iets zoekt. Dat geldt vooral bij afbeeldingen.

Wanneer je een tekstprompt in de zoekbalk invoert, geeft het systeem vier opties. Daar kan je er vervolgens eentje van kiezen en verder bouwen op de uitgebreide omschrijving die de AI alvast heeft voorzien.

In Google Images kan je op een gelijkaardige manier werken. Wanneer je daar een omschrijving ingeeft, verschijnt er tussen de opties een venster waarmee je de AI nieuwe beelden kan laten voorstellen.

De mogelijkheden zijn echter niet eindeloos. Google staat schadelijke onderwerpen niet toe, die content wordt geblokkeerd. Verdere beveiliging bij de creaties is een watermerk en metadata om aan te geven dat het om een AI-afbeelding gaat.

Momenteel is de SGE-functie alleen beschikbaar in de VS en in het Engels, voor wie zich ervoor heeft opgegeven en 18+ is.

lees ook

Microsoft-CEO verklaart aan rechtbank dat Google beter is dan Bing

Tekstueel

SGE blijft niet beperkt tot beelden, het systeem kan ook teksten genereren. Bijvoorbeeld, je wil de kantoren updaten en zoekt naar relevante bedrijven. Wanneer je de nodige info hebt gevonden kan het systeem dan een e-mail opstellen om een bestek op te vragen.

Vervolgens kan je die tekstsuggestie dan afwerken in Docs of Gmail. Google verzekert dat deze exportfuncties even goed onderhevig zijn aan de privacyregels van Workspace.

Deze versie rolt vandaag uit in de VS, in het Engels en eveneens voor wie zich ervoor opgaf. Dat laatste kan via Search Labs, maar met dezelfde restricties helaas.

Eerder deze week introduceerde Google ook al generatieve AI voor de gezondheidszorg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home