AI-zoekmachine geeft vreemde antwoorden, maar dat is ‘normaal’ volgens Google

google

De nieuwe AI-gebaseerde zoekervaring van Google kent een hobbelige uitrol. De zoekmachine geeft gebruikers bedenkelijke suggesties, zoals lijm doen op hun pizza.

Google gaf tijdens de laatste editie van I/O zijn populaire zoekmachine een AI-injectie. In de Verenigde Staten test een nieuwe gebruikservaring met verhalende antwoorden bovenop de klassieke zoekresultaten. Die uitrol verloopt nog niet helemaal vlekkeloos, want gebruikers krijgen zeer vreemde antwoorden te zien.

De totale onzin die de AI Overview-functie uitkraamt, zorgt uiteraard voor veel vertier op sociale media. Van lijm doen op een pizza tot iedere ochtend een steen eten: informatie die gebruikers te zien krijgen, is zachtst gezegd bedenkelijk te noemen. De AI-tool lijkt in het wilde weg informatie van het internet af te schrapen zonder enige kritische analyse over de betrouwbaarheid van de bron.

google ai overview
Google geeft vreemde antwoorden. Bron: Reddit

Werknemers van Google zijn nu volop bezig met de meest idiote antwoorden te verwijderen en de AI Overview-functie is bij bepaalde zoekopdrachten tijdelijk uitgeschakeld.

Informatiekloof

Een reactie van Google kon niet uitblijven. In een uitgebreide blog reageert VP of Google Search Liz Reid op de kritiek die AI Overview te verduren krijgt. Google erkent dat de AI-zoekervaring nog niet optimaal werkt en zegt verbeteringen te hebben aangebracht. Tegelijkertijd vindt Google de kritiek overdreven en claimt het dat screenshots die op het web circuleren vervalst zijn.

AI Overview werkt niet op dezelfde manier zoals een chatbot, legt Reid uit. De functie voert een zoekopdracht voor je uit en bundelt de eerste zoekresultaten in Google tot een beschrijvend antwoord, inclusief links. Het algoritme kan dus niet ‘hallucineren’ en zaken compleet verzinnen: alles wat AI Overview zegt, komt van bestaande webpagina’s.

De vreemde antwoorden van de AI-zoekmachine zijn dus eigenlijk een gevolg van hoe de zoekalgoritmen van Google in elkaar zitten, al zegt Reid dat natuurlijk niet zo letterlijk. Ze erkent wel aan dat bedenkelijke antwoorden het gevolg kunnen zijn van een ‘informatiekloof’ omdat er op bepaalde vragen weinig kwalitatieve informatie beschikbaar is.

Wie een beetje kennis van SEO heeft, weet ook dat de kwaliteit van de informatie niet het belangrijkste criterium is om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. De algoritmen achter AI Overview scannen dus de bovenste zoekresultaten zonder daar enige kritische analyse op uit te voeren.

Om een lang verhaal samen te vatten, zegt Google eigenlijk zelf dat je de output van zijn AI-producten met een korreltje zout moet nemen. “Op de schaal van het web, met miljarden query’s die elke dag binnenkomen, zijn er altijd wel wat eigenaardigheden en fouten”, dixit Reid. Geloof je wat AI je wijsmaakt, dan is dat jouw schuld en niet die van Google.

De geschiedenis herhaalt zich

Het is lang niet de eerste keer dat het misloopt bij de lancering van nieuwe generatieve AI-diensten van Google. Bard ging bij zijn lancering volledig de mist in en ook opvolger Gemini liet zich in negatieve zin opmerken met historisch inaccurate beeldgeneratie. De toenemende concurrentie van Microsoft en OpenAI, dat volgens geruchten ook met een zoekmachine bezig is, zet de positie van Google onder druk en dat doet de techreus kostelijke fouten maken.

lees ook

Google excuseert zich voor onnauwkeurige beeldgeneratie Gemini 

Toch kan je bij de lancering van Google AI Overview niet van haast en spoed spreken. Google kondigde tijdens I/O 2023 al aan dat het een laagje generatieve AI wilde toevoegen aan zijn zoekmachine. Er werd dus een jaar aan de zoekmachine gesleuteld vooraleer het publiek beschikbaar te maken. Het illustreert vooral dat LLM’s nog steeds grillig zijn en we AI-gegeneerde output met een kritische blik moeten bekijken.

De AI-gebaseerde zoekervaring in Google Search is op dit moment exclusief beschikbaar in de Verenigde Staten. Google plant dit later in het jaar wel wereldwijd uit te rollen. Hopelijk is tegen dan de kwaliteit van de antwoorden opgekrikt.


Dit artikel verscheen origineel op 27 mei. De tekst kreeg een update met de recentste informatie en de reactie van Google.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.