Europese regels van AI-wet mogen volgens GitHub-topman niet op opensource slaan

github

Volgens Thomas Dohmke moeten opensource ontwikkelaars de dans ontspringen om creativiteit en vooruitgang te vrijwaren.

Europa werkt aan een set regels rond artificiële intelligentie. De lidstaten bereikten in december 2022 een akkoord over het uitgangspunt van de AI-wet. Sinds de overeenkomst is het Europees Parlement aan de slag met het voorstel. Ten vroegste vanaf maart zou een definitief akkoord op tafel kunnen liggen. Die gelegenheid grijpt Thomas Dohmke, topman van GitHub, aan om de beleidsmakers duidelijk te maken dat AI in opensource de dans moet ontspringen.

Bron van innovatie

Dohmke waarschuwde de Europese politici tijdens de Open Source Policy Summit in Brussel. Wie de volledige conferentie wil herbeleven kan dat via deze link. De CEO merkte op dat opensource zowel regeringen als bedrijven aanstuurt. “Door de overtuiging dat alles beter kan met samenwerking, staat opensource voor het hart van de Europese waarden”, aldus Dohmke. De wetgevers moeten het net gemakkelijker maken voor opensource omdat het “een bron van innovatie en gelijke kansen aanwakkerde over heel de wereld én hier in Europa.”

De AI-wet zal de eerste in zijn soort zijn, wereldwijd. Net daarom pleit Dohmke voor een eerlijke en evenwichtige reglementering voor de opensource-gemeenschap, zo staat in The Register. “Het zijn de bedrijven die de uiteindelijke producten verkopen, die de lasten moeten dragen. Opensource ontwikkelaars zijn vaak vrijwilligers waarvan velen twee jobs hebben of pure hobbyisten zijn. Maar net zo goed gaat het om academici, artsen, professoren en studenten. Die hebben geen grote budgetten of een eigen compliance-afdeling.”

Steun voor DSA en DMA

De AI-wet moet volgens Dragos Tudorache, een rapporteur binnen de EU, operationeel zijn tegen het einde van de legislatuur. “We zijn goed op weg om het vooropgestelde doel te halen, zowel wat inhoud als timing betreft”, aldus Tudorache bij Reuters. Nog volgens de rapporteur zal de wettekst “een niveau van complexiteit kennen die zelfs hoger is dan de typische Brusselse complexe machines.”

De wet is een aanvulling op de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) die Europese spelregels opleggen aan grote techbedrijven. Volgens The Register spelen hier grote nationale belangen mee. De wettekst heeft voor- en tegenstanders. Het ene kamp meent dat er niet genoeg kan worden gedaan om de risico’s van AI-systemen aan te pakken. Het andere kamp, waar ook GitHub toe behoort, gelooft dat strengere wetten nefast zijn voor creativiteit en innovatie.

lees ook

Bestaat niet-discriminerende AI wel?

De Amerikaanse denktank Brookings wees er vorig jaar al op dat de nieuwe wet ervoor zou kunnen zorgen dat opensource ontwikkelaars hun modellen niet meer vrijgeven. Want, zo stelt de denktank, door de wet zouden zij aansprakelijk kunnen worden gesteld. Als de wet er toch door komt, dan voorspelt Brookings dat grote bedrijven de verdere ontwikkeling van AI zullen aansturen. Of dat dan weer een positieve evolutie is, blijft een groot vraagteken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home