Het Europese Parlement stemde een tijd geleden met een duidelijke meerderheid voor de AI-wetgeving. Nu heeft ook de Europese Raad zijn fiat gegeven, wat betekent dat de AI-wet officieel een feit is.
De laatste horde is genomen. Het Europees Parlement stemde voor de AI-wetgeving, waarvan de voorwaardelijke tekst in december reeds werd goedgekeurd en bijgewerkt na een akkoord van de lidstaten. Nadat ook het Europees Parlement zijn fiat gegeven heeft met een duidelijke meerderheid van 523 stemmen voor en 46 stemmen tegen, is ook de laatste horde genomen: de goedkeuring door de Europese Raad. Vanaf nu is de wet écht goedgekeurd, en kunnen de eerst regels in werking treden.
Eindmeet behaald
Het Europese Parlement stemde begin maart met een overduidelijke meerderheid voor de AI-wetgeving: 523 stemmen voor, 46 tegen en 49 onthoudingen. De AI-wetgeving heeft reeds een lange weg afgelegd, maar na meermaals te zijn goedgekeurd, heeft de regelgeving nu de laatste horde gehaald. De Europese Raad gaf zijn goedkeuring en daarmee gaat de wetgeving van kracht, maar nog niet voor meteen.
lees ook
Amerikaanse AI-regulering mogelijk deze week al van kracht
Na goedkeuring van de Raad, zal de wet in de komende maanden gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de EU. Twintig dagen nadien treedt de wetgeving officieel in werking. Vanaf dat moment hebben de makers van kunstmatige intelligentie twee jaar de tijd om aan de verordening te voldoen. Het betreft een gefaseerde implementatie, waardoor volledige inwerkingtreding pas medio 2027 verwacht wordt.
In dit artikel vind je meer informatie over de inhoud van de AI-wetgeving. ITdaily organiseerde een ronde tafel over AI, waarbij experten hun visie en inzichten op tafel leggen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 13 maart 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.