Eerste sporen van GPT-5 duiken op

gpt-5 openAI

OpenAI heeft patenten aangevraagd voor GPT-5, de volgende generatie van het AI-model achter ChatGPT. Dat kan indiceren dat een lancering nakende is, al hoeft dat niet zo te zijn.

OpenAI bevestigt via LinkedIn dat het op 18 juli een patentenaanvraag heeft ingediend bij het Amerikaanse patentenbureau om GPT-5 te laten registreren, nadat geruchten al enkele dagen circuleerden. De aanvraag omvat AI-capaciteiten rond onder andere stem- en tekstverwerking en software voor de ontwikkeling van neurale netwerken. Het bedrijf schrijft verder dat het verwacht de training van GPT-5 tegen december af te ronden.

Betekent dit dat een nieuwe (en nog betere) generatie van ChatGPT op komst is? Dat valt nu nog moeilijk te zeggen. OpenAI geeft nu wel voor het eerst aan dat GPT-5 in de maak is, na dit eerder te ontkennen. De patentaanvraag dient in deze fase van het ontwikkelingsproces in eerste plaats om te vermijden dat de concurrentie aan de haal kan gaan met cruciale technologieën.

Nog even geduld

Zelfs als OpenAI de vooropgestelde tijdlijn haalt, lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat GPT-5 dit jaar nog publiek beschikbaar zou komen. OpenAI dient eerst nog de nodige veiligheidsmechanismen in te bouwen om te voorkomen dat GPT-5 de ethische grenzen gaat opzoeken. Een proces dat zorgvuldig moet gebeuren, zagen we al bij de vorige generatie GPT-4.

lees ook

Een wolf in schaapskleren: risicoanalyse GPT-4 doet de wenkbrauwen fronsen

Bovendien is GPT-4 nog relatief nieuw en pas sinds juli beschkbaar voor alle ChatGPT-gebruikers. Dat OpenAI nu nog grote updates uitrolt voor de huidige versie, geeft ook aan dat er nog veel rek zit op GPT-4. We verwachten zelf dan ook pas ten vroegste aan het begin van 2024 een eventuele lancering van GPT-5, eerst beperkt voor de betalende gebruikers.

Algemene intelligentie

OpenAI heeft zelf wel hoge verwachtingen van het aanstaande model. In de LinkedIn-post goochelt het bedrijf met de term ‘artificiële algemene intelligentie’: AI die de capaciteiten heeft om elke intellectuele taak op hetzelfde niveau als een mens uit te voeren. Er is onder wetenschappers nog heel wat discussie of deze doorbraak wel mogelijk en vooral wenselijk is, maar OpenAI maakt zich sterk dat GPT-5 op zijn minst dicht in de buurt zal komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home