Deel geen persoonlijke informatie met Google Gemini

google gemini

Google waarschuwt in de gebruikershandleiding van zijn Gemini-chatbot om geen persoonlijke info te delen. De inhoud van je gesprekken blijft namelijk niet tussen jou en Gemini.

Google maakte een week geleden met trots bekend dat zijn chatbot Bard voortaan door het leven gaat als Gemini. Met de verhuis naar Gemini zullen de capaciteiten van Bard fors uitbreiden, waaronder de mogelijkheid om beelden te maken met het Imagen-model. Wie Gemini gebruikt, leest beter eerst de kleine lettertjes, want Google zegt in het privacybeleid zwart op wit om geen persoonlijke informatie te delen met de chatbot.

Gemini bewaart geen geheimen

“Google verzamelt uw Gemini Apps-gesprekken, gerelateerde productgebruiksinformatie, info over uw locatie en uw feedback. Google gebruikt deze gegevens, in overeenstemming met ons privacybeleid, om onze producten, services en technologieën voor machinaal leren te leveren, te verbeteren en te ontwikkelen”, ontdekte Search Engine Journal in de gebruikshandleiding van Gemini.

Niet enkel de machine learning-modellen van Google lezen je gesprekken met Gemini mee, ook menselijke medewerkers van het bedrijf hebben toegang tot de inhoud. Je gesprekken kunnen tot drie jaar lang worden bijgehouden en nagelezen worden door menselijke medewerkers, opnieuw om de AI-modellen te verbeteren. De Gemini-historiek zit lopsgekoppeld van je Google-account, waardoor app-activiteit verwijden in je accountinstellingen niets uitmaakt. ‘Voer niets in waarvan je niet wilt dat een menselijke beoordelaar het ziet of dat Google het gebruikt’, aldus het advies van Google zelf.

lees ook

Google Bard kan nu ook aan Gmail, Docs en andere Google-apps

Je kan als gebruiker wel instellen dat je je historiek niet wil laten bijhouden. Maar ook in dat geval kunnen gegevens nog tot 72 uur blijven rondhangen op de servers van Google. Externe partijen hebben enkel toegang tot je gegevens als je dat expliciet zou hebben aangegeven in de instellingen.

AI en privacy: een moeilijk huwelijk

Dit laat opnieuw zien dat het gebruik van generatieve AI niet zonder voorwaarden is. LLM’s hebben data nodig om bij te leren en de beste gegevens worden verzameld tijdens interacties met gebruikers. Ook Gemini-concurrent ChatGPT is al meermaals in opspraak gekomen over hoe het omgaat met persoonsgegevens. Desondanks breidt OpenAI het geheugen van de chatbot uit om net méér persoonlijke info over je te bewaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home