IBM’s AI-gedreven COBOL-vertaler in Watsonx als assistent voor programmeurs

IBM introduceerde enkele maanden geleden een nieuwe AI-gedreven service, de COBOL-vertaler, die ontworpen is om industrieën te helpen bij de overgang van COBOL naar nieuwere programmeerstandaarden. IBM maakt zich sterk dat die programmeurs niet zal vervangen.

Watsonx, het AI- en dataplatform van IBM, is een tool met veel mogelijkheden. Echter is het nog niet in staat om op zichzelf de oude COBOL-taal te moderniseren. Een menselijke programmeur is nog steeds nodig volgens IBM om de klus te klaren. Daar hamert IBM op.

Watsonx als assistent-tool

Watsonx is een AI- en dataplatform dat recent ontworpen is door IBM. Nu is er bij Watsonx een AI-gedreven Cobol-vertaler geïntroduceerd die industrieën moet helpen om de COBOL-code te transformeren en om te zetten in Java. COBOL is een programmeertaal die reeds 64 jaar oud is. Toch (of net daarom) wordt deze taal in veel cruciale sectoren nog gehanteerd zoals in de automobielsector, verzekeringssector, overheid, gezondheidszorg en het bankwezen.

80 tot 90 procent van de vertaalde COBOL-code levert een effectief moderniseringsresultaat op, maar vraagt toch nog de nodige kleine wijzigingen. Menselijke programmeurs zijn dus nodig om die kleine bewerkingen uit te voeren voor deze in productie gaat.

Verwachtingen

Eerdere IBM-ondernemingen in de AI-business voldeden niet aan de hoge verwachtingen die het bedrijf had gesteld, waardoor mensen nu sceptisch zijn over het succes van generatieve AI door Watsonx. Er blijken volgens Gartner op dit moment geen casestudies te bestaan die de codemoderniseringsmogelijkheden van Watsonx valideren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home