ChatGPT krijgt broertjes: aanpasbare GPT’s op maat van jouw noden

OpenAI kondigt GPT’s aan. Dat zijn versies van ChatGPT die je op jouw maat kan configureren, zodat de chatbot je optimaal bijstaat in de taken die voor jouw belangrijk zijn. Er komt ook een winkel om dergelijke op maat geconfigureerde GPT’s uit te wisselen.

Man van alles, meester van niets: ChatGPT heeft vandaag een brede kennis om aan een groot publiek te cateren. OpenAI beseft terecht dat de meeste mensen de AI-chatbot gebruiken voor een handvol specifieke taken. Daar komt het AI-bedrijf nu aan tegemoet met de aankondiging van GPT’s. GPT’s zijn afgeleiden van ChatGPT, geconfigureerd voor specifieke doelen. Gebruikers zullen ze zelf kunnen maken, zonder dat daar code voor vereist is. GPT’s uitwisselen wordt ook een optie.

Een chatbot maken met een chatbot

Het systeem bouwt voort op de aanpasbaarheid die OpenAI eerder al introduceerde. Een eigen GPT bouwen die via de GPT Builder, die op zijn beurt een conversationele AI is. Daar bepaal je via een soort intake-gesprek met wat voor digitale assistent je wil werken. Via dat gesprek kan je gedrag en stijl bepalen, maar ook extra kennis toevoegen. Via API’s kunnen ontwikkelaars GPT’s op maat toegang geven tot geavanceerdere capaciteiten, zoals een mailbox of een database.

lees ook

OpenAI lanceert GPT-4 Turbo: beter kortetermijngeheugen, meer actua-kennis

Enterprise-klanten zullen hun eigen GPT’s intern voor persoonlijk gebruik kunnen bouwen. De broertjes van ChatGPT zullen dezelfde beleids- en privacyregels respecteren. Wie wil kan GPT’s ook delen met collega’s of derden. Dat zal OpenAI eenvoudiger maken via een eveneens pas aangekondigde GPT Store. Populaire assistenten zullen daar automatisch op de voorgrond verschijnen en ontwikkelaars krijgen de optie om een centje te verdienen met hun varianten.

OpenAI geeft alvast enkele voorbeelden van wat zo’n GPT’s kunnen zijn. We zien een schrijfcoach die feedback kan geven op je werk, een chef-kok die recepten kan genereren op basis van je voorkeuren en je beschikbare ingrediënten, een rekenmentor voor kinderen die wiskunde willen leren, een stickergenerator. Iedere persoonlijkheid heeft aangepaste instellingen die ervoor zorgen dat antwoorden beter passen bij specifieke vragen. In feite is een groot deel van de sturende conversatie voor bepaalde prompts vooraf gevoerd, zodat de assistent met de juiste voorkennis van je verwachtingen in de conversatie stapt.

Beschikbaarheid

OpenAI rolt de aanpasbare GPT’s op dit moment uit. In theorie zijn ze per direct beschikbaar voor klanten van ChatGPT Plus en ChatGPT Enterprise, maar in de praktijk krijgen wij met een geschikt abonnement nog een foutmelding te zien. Je kan zelf proberen via chat.openai.com/create. De GPT Store zal later deze maand online verschijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home