AI in zoekmachines maakt zoekmachines van Google en Microsoft 10 keer duurder

De integratie van AI-chatbots met zoekmachines komt met een stevig prijskaartje voor de providers. Zowel voor Bing als voor Google zou de kost van zoekopdrachten met factor tien stijgen.

Een klassieke zoekopdracht is een stuk goedkoper dan een vraag gesteld aan AI. Stel je een vraag aan een chatbot, dan kost dat tien keer meer dan wanneer je op de klassieke manier het internet doorzoekt. Wanneer Google en Microsoft de technologie op grote schaal beschikbaar stellen, zal dat zorgen voor miljarden aan extra kosten die rechtstreeks in de winstmarge eten.

Snel oplopende kosten

De boosdoener is de aanzienlijk meer geavanceerde hardware die chatbots gebaseerd op modellen zoals GPT-3 aandrijft. Een conversatie met een AI kost zo al snel enkele centen, wat een stuk meer is dan de bijna verwaarloosbare kost van een gewone zoekopdracht gebaseerd op indexering. Gezien het immense volume aan zoekopdrachten die een zoekmachine moet verwerken, kan die kost snel escaleren. Microsoft lijkt in ieder geval te denken dat het sop de kolen waard is.

De vraag is dan of Microsoft en Google ook extra inkomsten kunnen halen uit chatgebaseerd zoeken. Het is bijvoorbeeld een optie om een advertentiemodel uit te werken waarbij reclame in combinatie met chat-zoekopdrachten meer kost. Het is niet duidelijk in welke mate de markt bereid is daarin mee te stappen, en of er ook effectief een meerwaarde bestaat voor reclame in tandem met een chatbot.

Aandelen

De uitdaging die AI met zich mee brengt, is groot en zit verspreid over vele domeinen. De beurs denkt in ieder geval dat AI de toekomst is. Zo toonde Google een eigen concurrent voor ChatGPT maar werkte die niet goed, met een gekelderd aandeel tot gevolg. AI is momenteel hip, maar vermoedelijk dringt het zeker voor externe speculanten niet helemaal door war de werkelijke kostprijs is van een conversatie met een algoritme.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home