Zoom trekt claim van 300 miljoen dagelijks actieve gebruikers weer in

Zoom

Zoom maakte eind vorige maand bekend dat het de kaap van 300 miljoen dagelijks actieve gebruikers had gerond, maar trekt die claim nu weer in. Het aantal unieke gebruikers dat dagelijks inlogt op het platform, ligt lager.

Op 24 april schreven we dat Zoom 300 miljoen dagelijks actieve gebruikers telt, op basis van een blogpost van het bedrijf. Die blogpost werd ondertussen in stilte aangepast om te verduidelijken dat het niet om unieke gebruikers gaat, maar om dagelijkse deelnemers aan videovergaderingen. De aanpassing werd opgemerkt door The Verge.

Dat is een belangrijk verschil. Eén unieke gebruiker kan dagelijks aan meerdere videovergaderingen deelnemen en wordt dan meerdere keren geteld om tot het totaal van 300 miljoen dagelijkse deelnemers te komen. Zoom heeft ondertussen erkend dat het de mist in ging door aanvankelijk over dagelijks actieve gebruikers in plaats van deelnemers te spreken. “Dit was een oprechte vergissing van onze kant”, klinkt het.

Gestegen vraag

Het beursaandeel van Zoom zakte met 7 procent nadat de vergissing duidelijk werd, maar staat wel nog steeds 55 procent hoger dan op 31 januari van dit jaar. Als gevolg van de coronapandemie en bijhorende lockdown-maatregelen is de vraag naar digitale communicatie- en samenwerkingstools niet meer bij te houden.

Hoewel het aantal dagelijks actieve gebruikers lager ligt dan de blogpost eerst deed uitschijnen, is het wel duidelijk dat Zoom in recente weken een enorme groei kent. Eind december bedroeg het aantal dagelijkse deelnemers aan videovergaderingen nog maar 10 miljoen.

Strijd om gebruiker

Ook verschillende van Zooms concurrenten noteren een enorme groei in populariteit. Microsoft liet pas vorige week nog weten dat zijn samenwerkingstool Teams nu 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers telt. Dat is een stijging van 70 procent op amper zes weken tijd.

Google voegt dan weer dagelijks 3 miljoen nieuwe gebruikers toe aan zijn videochatdienst Meet, dat nu meer dan 100 miljoen deelnemers aan videovergaderingen per dag telt en sinds vorige week gratis beschikbaar is voor iedereen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home