Een team van Stanford onderzoekers is bezig met een studie naar een modern fenomeen: Zoom-vermoeidheid. Het onderzoek laat zien dat vrouwen meer last hebben van vermoeidheid na videogesprekken dan mannen.
Toen vorig jaar miljoenen mensen vanuit huis werkten en geregeld videomeetings hadden, ontdekten steeds meer mensen een uniek soort vermoeidheid na een dag vol videogesprekken.
Voor het onderzoek vulden meer dan 10.000 deelnemers een survey in. Een op de zeven vrouwen die deelnamen aan het onderzoek liet weten zich zeer of extreem vermoeid te voelen na een dag vol videogesprekken. Bij mannen was dat slechts een op de twintig.
“We hebben allemaal verhalen gehoord over Zoom-vermoeidheid en dat vrouwen er meer last van hebben, maar nu hebben we kwantitatieve data dat Zoom-vermoeidheid erger is voor vrouwen en we weten ook waarom”, zegt Jeffrey Hancock, co-auteur van het onderzoek.
De oorzaak van Zoom-vermoeidheid bij vrouwen
Eerder al stelden de onderzoekers vier mogelijke oorzaken vast die verklaren waarom videogesprekken buitengewoon vermoeiend kunnen zijn:
- Voortdurend oogcontact levert stress op
- Stilzitten en praten is onnatuurlijk
- De cognitieve lading is maximaal
- Het is vermoeiend om constant je eigen gezicht te zien
Via een aantal open vragen konden de onderzoekers achterhalen wat de belangrijkste oorzaak van Zoom-vermoeidheid was. Vooral de zogenaamde ‘mirror anxiety’, dus de laatste factor, was voor vrouwen een stuk zwaarder dan voor mannen. Volgens de onderzoekers is dat de belangrijkste reden dat vrouwen zich na een dag vol Zoom-meetings meer uitgeput voelden dan mannen.
Verdere resultaten van het survey laten zien dat vrouwen minder pauzes nemen tussen meetings door en dat hun meetings langer duren. Het aantal meetings dat mannen en vrouwen hebben is wel hetzelfde.
Hoe los je Zoom-vermoeidheid op?
De oplossing voor ‘mirror anxiety’ is heel simpel: je hoeft alleen maar het venster te sluiten waarin je jezelf ziet. Toch is de Zoom vermoeidheid die vrouwen ervaren hiermee niet simpelweg verholpen.
Volgens Emily Falk van de University of Pennsylvania spelen er zoveel variabelen dat het moeilijk is om één enkele conclusie te trekken over waarom vooral vrouwen last hebben van Zoom-vermoeidheid. Zo ervaren veel vrouwen in deze periode ook extra druk omdat hun kinderen thuis zijn van school.
Het Stanford team maakt duidelijk dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat. Er zijn veel onbeantwoorde vragen die nog onderzocht moeten worden. Voor de toekomst is het belangrijk dat bedrijven zich bewust worden van het fenomeen Zoom-moeheid, zodat ze hun beleid erop kunnen aanpassen.