TomTom wordt Microsofts voorkeursleverancier van navigatiedata

Microsoft en de Nederlandse navigiatiedienstverlener TomTom breiden hun samenwerking uit. Zo wordt TomTom de belangrijkste leverancier van locatiegegevens voor Microsoft Azure en geeft de kaartenspecialst de voorkeur aan Azure als clouddienst. Dat maakte beide partijen gisteren bekend in een persverklaring.

Microsoften TomTom werken inmiddels al anderhalf jaar samen. De uitbreiding nu zorgt ervoor dat de kaarten en verkeersgegevens van TomTom worden opgeslagen in Microsoft Azure. Ook wordt de technologie overgebracht naar Bing Watch, Microsoft’s online dienst met kaarten uit de hele wereld. De softwarereus wil langs deze weg het concurrerende Google Maps inhalen.

“TomTom biedt een grote hoeveelheid nieuwe kaarten en verkeersinformatie. Dat helpt ons ook onze samenwerking met onze partners te versnellen, als zij Microsoft en onze intelligente edge-platforms inzetten”, aldus Sam George, directeur van Azure IoT bij Microsoft aan Business Insider.

Azure Maps

Azure beschikte al over een kaartservice genaamd Azure Maps die locatiegegevens voor bedrijven en ontwikkelaars bevat. Azure-klanten kunnen op kaarten gebaseerde software bouwen, locatiegegevens opnemen in apparaten van Internet of Things (IoT) en bewegingen van voertuigen volgen. April vorig jaar investeerde Microsoft alleen al 5 miljoen dollar in IoT. Er zijn inmiddels ook al een aantal grote klanten die gebruik maken van Azure’s IoT diensten. Denk dan aan het Amerikaanse Walmart en het wereldwijd gevestigde Starbucks. 

Tijdens de presentaties van de kwartaalcijfers vorige week beweerde Microsoft een winst van 9,38 miljoen dollar te hebben behaald op intelligent-cloud-producten. Microsoft Azure brengt in deze het meeste geld in het laatje. “Toen we onze investering in de intelligent edge verhoogden, zagen we de behoefte voor het in kaart brengen van gegevens en diepe integratie met de Azure Maps-oplossing”, aldus George.

Smart cities

De data afkomstig van TomTom gebruikers biedt nog meer voordelen. Zo zouden landwerkers de gegevens kunnen gebruiken om hun bedrijf zo productief mogelijk te maken door gewassen, vee en tractoren te volgen. Daarnaast kunnen de gegevens worden gebruikt om real-time updates over het lokale weer te krijgen. pakjesbedrijven kunnen zo hun bezorgroutes optimaliseren en hun klanten beter informeren met een meer specifieke bezorgstatus.

Ook de zogeheten smart cities zouden baat hebben bij de uitgebreide samenwerking tussen Microsoft en TomTom. Het zou helpen bij de bouw van slimme stadstoepassingen, zoals realtime parkeermetertarieven en straatspecifiek verkeer. Bovendien helpt de technologie met het verminderen van geluidshinder en de koolstofvoetafdruk in een stad.

 

Lees ook: TomTom verkoopt Telematics-tak aan Bridgestone

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home