Microsoft maakt end-to-end encryptie beschikbaar in publieke preview

end-to-end encrypted call teams

Microsoft kondigde op het Ignite Spring-evenement in maart zijn plannen aan om end-to-end encryptie beschikbaar te maken in Teams. Nu wordt de E2EE-dienst in preview uitgerold voor ongeplande één-op-één gesprekken.

In maart kondigde Microsoft de end-to-end-versleuteling van gesprekken in Teams aan op zijn Ignite Spring-evenement. Nu maakt de gigant de dienst al beschikbaar voor ongeplande gesprekken in de publieke preview van de toepassing.

Van bron tot bestemming

De versleuteling werkt door informatie van de bron tot de bestemming te encrypteren, zodat vertrouwelijke gesprekken altijd veilig kunnen verlopen. “Wanneer beide gesprekspartners de E2EE-dienst inschakelen, zal de communicatie tussen hen versleuteld worden. Geen enkele andere partij, ook niet Microsoft zelf, krijgt toegang tot die conversatie”, geeft het bedrijf aan in een blogpost.

Niet standaard

Administratoren moeten de optie echter eerst inschakelen in het beheercentrum van Teams. Daarna kunnen desktopgebruikers naar Instellingen > Privacy gaan en end-to-end encryptie op ‘aan’ zetten. Mobiele gebruikers hoeven enkel naar Instellingen > Bellen te gaan om versleuteld te kunnen vergaderen.

encrypted mobile teams
Bron: Microsoft

Wanneer de optie is ingeschakeld, zouden beide gesprekspartners een schild met een slot links bovenaan het scherm moeten zien. Teams toont ook een 20-cijferige veiligheidscode wanneer je over het icoontje beweegt. Op die manier kunnen beide bellers de versleutelingsstatus van hun gesprek verifiëren. Ze moeten namelijk over dezelfde code beschikken.

Binnenkort ook geplande gesprekken

Belangrijk om te weten is dat de preview gelimiteerd is tot ongeplande één-op-één gesprekken. PSTN-gesprekken worden nog niet ondersteund, maar een toekomstige update zal de functie wel naar geplande vergaderingen brengen. Daarnaast worden enkele geavanceerde opties niet ondersteund wanneer de versleuteling ingeschakeld is. Denk hierbij onder andere aan het opnemen en samenvoegen van gesprekken en live transcriptie.

De versleutelingsfunctie is op dit moment zowel beschikbaar op desktops als in de laatste versie van de Android- of iOS-app. Microsoft zal iedere vorm van feedback meenemen terwijl de functie nog in preview beschikbaar is.

lees ook

Microsoft Teams voegt eenvoudigere vensterkeuze toe aan videocalls

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home