Google Voice waarschuwt je voor spamoproepen

spam telefoon

De telefoonapp Google Voice zal een niet te mis verstane waarschuwing tonen wanneer er vermoedens van spam zijn. Zo wil Google fraude helpen bestrijden.

Ook in België vallen heel wat burgers ten prooi van aan digitale fraude. Uit een recente steekproef van de federale politie is gebleken dat vier op tien Belgen als eens slachtoffer was van phishing en een op drie van oplichting. Oplichters proberen hun slachtoffers via alle mogelijke manieren te bereiken. Google probeert te voorkomen dat spammers je kunnen opbellen.

De techgigant kondigt aan dat de telefoonapp Google Voice voortaan waarschuwingen zal tonen als een vermoedelijke spamoproep binnenkomt. Die waarschuwing valt onmogelijk te negeren; de oproep wordt naar een speciaal scherm geleid waar je de oproep dient te aanvaarden. Google zet hiervoor dezelfde algoritmen in die doorheen het hele ecosysteem fraude bestrijden.

google voice spam
Bron: Google

Op basis van welke criteria bepaald wordt of een nummer verdacht is, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk baseren de algoritmen zich op hoe het telefoonnummer eruitziet en eerdere interacties van gebruikers met een bepaald nummer. Omdat algoritmen het ook wel eens mis kunnen hebben, ligt de eindbeslissing bij de gebruiker om te beslissen of om elke inkomende oproep te labelen als spam of niet.

Spam of geen spam

Markeer je een telefoonnummer als spam, dan zal de oproep automatisch herleid worden naar je voicemail. De oproep zal ook zodanig worden weergeven in de historiek, zodat je je niet later door hetzelfde nummer kan laten vangen. Keur je een nummer wel goed, dan zal Google Voice de spanwaarschuwing niet meer tonen.

Google rolt de functie gradueel uit naar alle Voice-gebruikers. De systeemapp Telefoon voor Android toont al sinds 2016 spamwaarschuwingen, en herleidt ze sinds 2018 ook al naar je voicemail. Met de functie ‘Houd onbekende bellers stil’ weer je potentiële spamoproepen in iOS. Hier lees je hoe je die functie inschakelt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home