Google verbiedt Zoom voor al zijn werknemers

Zoom

Google verbiedt het gebruik van Zoom voor al zijn werknemers. Het bedrijf reageert daarmee op de recente privacy- en securityzorgen die rond de videoconferencingsoftware zijn opgedoken.

Zoom is temidden van de coronapandemie uitgegroeid tot één van de populairste diensten om met elkaar te videobellen, nu iedereen aan huis is gekluisterd en fysiek contact zoveel mogelijk moet worden vermeden. De plotse populariteit van Zoom bracht ook een verhoogde controle op zijn veiligheids- en privacynormen met zich mee. Daarbij maakte het bedrijf geen al te beste beurt.

De blunders stapelden zich in snel tempo op. Dat ging van een ontoereikend privacybeleid, over onduidelijkheid rond de toegepaste versleuteling in de app, tot architecturale beveiligingsproblemen. Het grootste probleem is evenwel ‘Zoombombing’, waarbij publieke Zoom-meetings worden verstoord door internettrollen die virtueel keet komen schoppen.

Zoom kondigde onlangs een ‘feature freeze’ van 90 dagen aan om zijn security eerst op orde te zetten, alsook broodnodige nieuwe privacymaatregelen, maar het kwaad is mogelijk al geschied. SpaceX en NASA hebben de software reeds verboden binnen hun organisaties, scholen in de New York kijken naar andere diensten voor hun online lessen en de overheid van Taiwan roept zijn medewerkers op om Zoom niet te gebruiken.

Google

Ook Google sluit zich nu bij dat lijstje aan, zo meldt BuzzFeed News. Vorige week ging een e-mail uit naar alle werknemers, met de boodschap dat de Zoom-app binnenkort niet langer zal werken op computers van het bedrijf.

“Onlangs heeft ons beveiligingsteam werknemers die Zoom Desktop Client gebruiken, laten weten dat het niet langer op bedrijfscomputers zal werken, omdat het niet voldoet aan onze beveiligingsnormen”, reageert een Google-woordvoerder tegenover The Verge. “Werknemers die Zoom gebruiken om in contact te blijven met familie en vrienden, kunnen dit blijven doen via een webbrowser of mobiel.

Google biedt met Meet overigens ook zijn eigen Zoom-alternatief voor bedrijven aan, als onderdeel van G Suite. In een recente blogpost benadrukt het bedrijf de veiligheid van zijn eigen app.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home