Publieke Zoom-meetings worden verstoord door internettrollen

Zoom

Nu meer mensen als gevolg van ‘social distancing’-maatregelen naar videobellen grijpen om samen te werken, vanop afstand te leren of simpelweg contact te houden met vrienden en familie, duikt ook een nieuwe vorm van trolling op: ZoomBombing.

Terwijl overheden maatregelen treffen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, zijn mensen wereldwijd aan huis gekluisterd, met amper mogelijkheid tot fysiek sociaal contact. Videoconferencingtools zoals Zoom zien hun gebruikersaantallen daardoor enorm toenemen. Dat succes brengt evenwel ook nadelen met zich mee.

ZoomBombing is een nieuwe vorm van online treiteren, waarbij trollen op zoek gaan naar publieke Zoom-meetings en ongevraagd verontrustende, pornografische of gewelddadige beelden met de deelnemers delen via screen sharing. Zo werden tientallen deelnemers aan een publieke Zoom-call van The Verge-journalist Casey Newton door een troll ‘getrakteerd’ op het expliciete filmpje ‘Two Girls, One Cup’.

Opletten met publieke links

Naast dat een Zoom-link die publiek wordt gedeeld door iedereen kan worden gevonden om aan de call deel te nemen, laat Zoom ook standaard toe dat alle deelnemers zonder speciale toestemming hun scherm kunnen delen met andere deelnemers.

Lees ook: 6 tips om beter te videovergaderen

Zoom heeft ondertussen enkele richtlijnen gepubliceerd voor (nieuwe) gebruikers die zichzelf willen beschermen tegen onbedoeld bezoek in hun Zoom-meetings. Voor publieke meetings is het belangrijk om te onthouden dat iedereen zomaar aan je call kan deelnemen, wanneer je de Zoom-link op sociale media of een andere openbare plaats deelt.

Verder raadt Zoom af om je Personal Meeting ID (PMI) te gebruiken om publieke calls op te zetten. “Je PMI is in feite één doorlopende vergadering en je wil niet dat rando’s je persoonlijke virtuele ruimte crashen nadat het feest voorbij is”, klinkt het in de blogpost.

Controle bewaren

Een andere best practice is om de Waiting Room te gebruiken, waarmee je meer controle hebt over wie er wordt toegelaten tot je publieke meeting.

Specifiek voor screen sharing, kan de host zowel voor als tijdens de meeting bepalen dat het scherm van deelnemers alleen met hem of haar wordt gedeeld, of dat anderde deelnemers simpelweg geen toegang hebben tot de functie. Het is onduidelijk waarom Zoom screen sharing niet standaard tot alleen de host beperkt, zeker in publieke meetings.

Tot slot geeft de blogpost nog een aantal tips mee voor het beheer van deelnemers, van het toelaten van uitsluitend geautoriseerde gebruikers tot het muten van deelnemers of uitschakelen van hun video.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home