Google ontslaat AI-engineer die beweert dat chatbot bewustzijn heeft

bot

Google-engineer Blake Lemoine beweerde begin juni dat de interne chatbot LaMDA zelfbewust is. Nadat het bedrijf de man eerder schorste, is Lemoine nu dus ook effectief ontslagen.

LaMDA is de afkorting voor Language Model for Dialogue Applications. Google Cloud gebruikt de toepassing om chatbots te ontwikkelen die een menselijke conversatie kunnen aangaan. In een eerder bericht schreef Lemoine dat de chatbot LaMDA zo ver ontwikkeld werd dat het een zelfbewuste persoonlijkheid met bijhorende rechten is. Meteen na het bericht schorste Google Lemoine. Nu is de engineer ook daadwerkelijk aan de deur gezet.

Schenden van bedrijfsregels

Volgens Google ligt zijn theorie over de AI-chatbots niet aan de basis van het ontslag. In een statement aan Big Technology gaf Google aan dat Lemoine zich niet aan de bedrijfsregels had gehouden. “Wanneer een medewerker zijn bezorgdheid deelt over ons werk, zoals Blake deed, dan onderzoeken we die uitgebreid. Volgens ons waren zijn beweringen dat LaMDA een bewustzijn heeft ongegrond. We hebben maanden met hem gewerkt om dit op te helderen via discussies die deel uitmaken van onze open cultuur”, aldus Google.

“Ondanks zijn langdurige betrokkenheid koos Blake ervoor om bedrijfsregels te schenden op vlak van werkgelegenheid en gegevensbeveiliging. Die regels beschermen onze productinformatie. We wensen Blake het allerbeste. Daarnaast zullen we blijven doorgaan met de zorgvuldige ontwikkeling van onze taalmodellen.”

Wiskundige relaties tussen woorden

Tal van experts bij Google en in de academische wereld stelden zich vragen bij de bewering dat LaMDA of eender welke chatbot zelfbewust zouden zijn. Taalmodellen leren wiskundige relaties tussen woorden en zijn goed in het nabootsen van menselijke taal zonder die te begrijpen. Geen van hen is volgens die experts echt intelligent, laat staan zelfbewust.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home