Google brengt Zoom, WebEx en Teams naar Android-systemen in de wagen

Mobiel vergaderen verandert in automobiel vergaderen, nu Google samenwerkt met zowel Zoom, Cisco WebEx als Microsoft Teams om Android Auto en Android Automotive te voorzien van die respectievelijke diensten.

Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens Google’s eigen ontwikkelaarsconferentie I/O: wagens die beschikken over Android krijgen een upgrade in het communicatiedepartement. Zoom, WebEx (Cisco) en Teams (Microsoft) maken binnenkort deel uit van Android Auto en Android Automotive.

Auto-communicatie

Geen zorgen, Google juicht het niet toe om al rijdend videoconferenties te onderhouden. Je kan alleen audiogesprekken voeren en er is telkens een vereenvoudigde interface voor het infotainmentsysteem van de wagen.

Het gaat niet om specifieke apps; bellen verloopt via een klassieke API  zoals bij gewone telefoongesprekken via de smartphone of communicatie-apps zoals WhatsApp. Wanneer deze updates exact in voege gaan is nog niet bekend.

Andere nieuwigheden

Naast de mogelijkheid om mee te vergaderen vanop eender welke snelwegparking was er nog heel wat ander nieuws te rapen qua uitbreidingen en upgrades van Android voor onderweg. Zo zijn er een aantal nieuwe categorieën in de App Library van Android voor in de wagen. Bijvoorbeeld voor het weer, games en video.

Bestuurders van voertuigen waarin Google standaard is ingebouwd kunnen binnenkort Waze terugvinden in de Google Play Store. Dat betekent dat het navigatiesysteem daar nu ook beschikbaar is buiten Android Auto  en dus niet alleen meer voor Volvo en Polestar. Verder laat Google ontwikkelaars nu toe om de instrumenten van wagens met Android te integreren in hun navigatie-apps. Zo hebben bestuurders niet alleen een beter zicht – letterlijk – op de directe aanwijzingen van hun navigatie, maar ook een eenvoudigere toegang tot data als verbruik, snelheid of afstand.

lees ook

Google stelt eerste vouwbare Pixel-smartphone voor

Voor wie liever niet te vaak naar buiten kijkt en wil weten of het de moeite is om op die of die dag nog naar de zee te rijden is de app van The Weather Channel een significante toevoeging. Die is uiteraard in die nieuwe weercategorie te vinden, samen met software als Radar of Weather.

De uitbreiding bij video en games is meer gericht op de passagiers of wanneer de wagen netjes geparkeerd staat. Niet geheel onlogisch. YouTube is vanaf heden beschikbaar voor alle merken waar Google standaard is ingebouwd. Een aantal autoproducenten heeft volgens Google al toegezegd om de app eenvoudigweg toe te staan via over-the-air updates.

Google maakt zich sterk dat bijna tweehonderd miljoen wagens over Android Auto beschikken tegen eind dit jaar.  Die deadline wordt ook gesteld voor een verdubbeling van het aantal voertuigen (met Google standaard ingebouwd) waarvan het infotainmentsysteem volledig draait op Android Automotive OS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home