Windows Server 2019 Essentials mogelijk laatste versie voor kmo’s

Microsoft

Microsoft heeft bevestigd dat Windows Server 2019 Essentials eraan komt voor het einde van 2019. Tegelijkertijd werd bekendgemaakt dat het waarschijnlijk het laatste Essentials-product zal zijn dat het bedrijf uitbrengt.

De opvolger van Windows Server 2016 Essentials heeft dezelfde licentiekenmerken, met Client Access Licenses (CAL) voor maximaal 25 gebruikers/50 apparaten. Net zoals eerder het geval was, zal het goedkoper zijn dan uitgebreidere pakketten, zoals Windows Server 2019 Standard. De daadwerkelijke prijs moet evenwel nog worden aangekondigd.

De aankondiging doet vermoeden dat Microsoft zijn Essentials-product liever had gelaten ten gunste van Microsoft 365 Business, maar feedback van zijn MVP-gemeenschap liet er geen twijfel over bestaan dat gebruikers nog niet helemaal klaar zijn voor de overstap naar Microsofts cloud.

Uitstel

De editie 2019 vormt dus slechts een tijdelijk uitstel. Hoewel er mogelijk geen nieuwe versies zullen komen na 2019, wijst het team van Redmond erop dat Windows Server 2016 Essentials op het Long Term Servicing Channel staat met uitgebreide ondersteuning die pas eindigt in 2027. Een soortgelijk arrangement voor 2019 geeft klanten voldoende tijd om te plannen voor eventuele migratie.

Het schrappen van de Essentials-lijn is een berekend risico voor Microsoft. Hoewel zijn Office 365-product de duidelijke marktleider blijft, zullen kleine bedrijven in de toekomst misschien gaan voor Googles G Suite. Deze heeft de laatste tijd grote vooruitgang geboekt en de lagere prijzen maken het een heel aantrekkelijke optie voor een kleine onderneming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home