WhatsApp stopt met encryptie van back-ups op Google Drive

whatsapp

Vanaf 12 november stopt WhatsApp met het encrypteren van chatback-ups op Google Drive. Die datum valt niet toevallig samen met de lancering van gratis back-ups op Google Drive van je chathistoriek. Wie vandaag al online back-upt, is gewaarschuwd.

Vanaf 12 november kan je gratis back-ups nemen van je chathistoriek in Google Drive. Dat is uitstekend nieuws voor gebruikers van de chatdienst die vandaag veel kostbare opslagruimte op de clouddienst van Google opofferen. Nu krijgen de gratis back-ups wel een staartje.

Werkvloer

WhatsApp gaat vanaf die dag ook niet langer je chatbestanden encrypteren. Hetzelfde geld voor foto’s en video’s die onderdeel zijn van zo’n back-up. Het schrapt de end-to-end-encryptie volledig in de cloud. Deze stap is niet onbelangrijk voor bedrijven waar WhatsApp actief wordt gebruikt op de werkvloer.

De chats zelf in de app blijven nog altijd wel van end-to-end-encryptie genieten. Enkel de online back-up naar Google Drive niet meer vanaf 12 november. Wie soms over gevoelige informatie chat, kan daarom beter de cloudopslag uitschakelen. Wie graag zijn back-ups wil verwijderen kan dit stappenplan volgen.

iOS – Android

De omschakeling van WhatsApp is een slag in het gezicht van gebruikers die privacy hoog in het vaandel dragen. Een andere optie is er niet om je chathistoriek online te bewaren met Android, behalve manueel een back-up te nemen op bijvoorbeeld een computer.

Wie een iOS-toestel gebruikt, moet zich minder zorgen maken. De back-ups die in iCloud worden bewaard, krijgen nog wel end-to-end-encryptie mee. Wie vandaag Google Drive gebruikt en encryptie belangrijk vindt, kan op iOS wisselen. Bij Android-gebruikers is er enkel Google Drive.

Online back-ups zijn handig wanneer je van smartphone wisselt of je toestel verliest. Met een druk op de knop kan je dan op een nieuw toestel je complete chathistoriek (inclusief foto’s en video’s) herstellen. Wie vandaag al back-upt, raden we een sterk wachtwoord aan van je Google-account en tweestapsverificatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home