Werkgevers stimuleren steeds vaker het gebruik van AI

ai teammaat asana

Het gebruik van AI wordt vaker aangemoedigd door werkgevers. Ze erkennen de mogelijkheden van AI en bieden steeds meer interne opleidingen aan.

Bijna 40 procent van de werkgevers moedigt het gebruik van generatieve AI aan onder hun werknemers en voorziet interne training, volgens een onderzoek van Robert Half. Daarnaast maakt bijna een derde van de werknemers uit de studie bijna dagelijks gebruik van AI, en bieden de meeste bedrijven interne trainingen aan.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1.500 respondenten, waarvan 500 werkgevers en 1000 werknemers in finance en boekhouding IT, administratie, HR en office support en legal.

AI-gebruik ingeburgerd

AI wordt steeds vaker gebruikt binnen diverse bedrijfssectoren. Werkgevers erkennen de voordelen van AI voor het verbeteren van de productiviteit. Volgens het onderzoek van Robert Half geeft 38 procent van de werkgevers aan dat AI kan bijdragen aan een efficiëntere werkplek. Dit geldt vooral voor grote bedrijven met meer dan 250 werknemers, waar 52 procent AI als een productiviteitsverhogend middel ziet, tegenover 24 procent bij kleinere bedrijven.

lees ook

27% van de professionals heeft een ongezonde werkbalans, AI als reddingsboei een optie

Werkgevers stimuleren hun werknemers om de mogelijkheden van AI te verkennen en routinematige taken te automatiseren. Dit is vooral het geval bij kleinere bedrijven, waar meer dan de helft van de werkgevers hun personeel aanmoedigt om met AI te experimenteren. In grotere bedrijven ligt dit percentage lager, wat erop kan wijzen dat AI daar al meer is ingeburgerd. “Bedrijven zitten duidelijk in een verkenningsfase van AI,” zegt Jeroen Diels, regional managing director bij Robert Half. “Het aanmoedigen van werknemers om AI te gebruiken, kan hen helpen hun werk creatiever in te vullen of een betere balans tussen werk en privé te vinden.”

Training en transparantie

Een derde van de werknemers gebruikt bijna dagelijks generatieve AI-tools zoals ChatGPT. Om AI optimaal in te zetten, bieden de meeste bedrijven interne training aan. Slechts 5 procent van de bedrijven voorziet helemaal geen AI-training. De aangeboden trainingsmethoden variëren van interne opleidingen (48%) en mentorship (40%) tot zelfstudieprogramma’s (38%). Opvallend is dat slechts een kwart van de bedrijven kiest voor externe partijen om AI-training te verzorgen.

lees ook

Bedrijven worstelen met integratie AI in IT-systemen

Transparantie over AI-gebruik op de werkvloer is groot. Driekwart van de werknemers geeft aan open te zijn over hun gebruik van AI tegenover hun werkgever. Slechts 4 procent houdt hun AI-gebruik volledig geheim. Diels benadrukt het belang van een duidelijk beleid rondom AI-gebruik, vooral met betrekking tot veiligheid en ethische kwesties. “Het is cruciaal dat bedrijven een beleid hebben om de veiligheid en ethische implicaties van AI-gebruik te waarborgen,” concludeert hij. “De recent goedgekeurde EU AI Act zal hier zeker een belangrijke rol in spelen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home