Waalse Odoo trekt 81 miljoen euro aan voor zijn kmo-software

business software

Het Amerikaans durfkapitaalfonds Summit Partners en het Waals investeringsfonds SRIW investeren gezamenlijk 81 miljoen euro in het Waalse softwarebedrijf Odoo. Het minderheidsbelang moet zorgen voor een versnelling van productontwikkeling en voor voortdurende wereldwijde expansie.

Het in 2005 opgerichte Odoo, toentertijd bekend onder de naam OpenERP, levert opensource software, alsook een abonnementsformule voor bedrijven en SaaS.

Het bedrijf beidt ongeveer 30 applicaties via zijn Enterprise-platform. Dat is inclusief enterprise resource planning (ERP), boekhouding, voorraad, productie, CRM, projectbeheer, marketing, human resources, website, e-commerce en point-of-sale-apps.

Odoo kent een gemeenschap van zo’n 20.000 actieve leden, die meer dan 16.000 apps hebben bijgedragen aan de opensource versie van Odoo’s software.

Opensource

Odoo biedt zijn software aan via een opensourcemodel (Odoo Community) en koppelt daar een resem extra applicaties aan (Odoo Enterprise). De softwaremaker richt zich op het kmo-segment van zakelijke apps en concurreert onder meer met Oracle, SAP en Zoho.

Wereldwijd zouden meer dan 4,5 miljoen mensen gebruik maken van de software van het bedrijf, dat de afgelopen tien jaar een omzetgroei kende van meer dan 50 procent. Het afgelopen jaar behaalde Odoo een omzet van 24 miljoen euro, aldus De Tijd.

“Onze ervaring is dat traditionele ERP duur is en zich vaak niet aanpast aan de unieke behoeften van dynamische bedrijven. Met zijn flexibele reeks toepassingen en een niet aflatende focus op product, zijn wij van mening dat Odoo ideaal is gepositioneerd om deze grote en aantrekkelijke marktkansen te benutten”, zegt Antony Clavel, een directeur van Summit Partners.

Louvain-la-Neuve

De investering betekent overigens niet dat het bedrijf vers kapitaal aantrekt. Het bedrijf haalde in totaal grofweg tien miljoen euro op en daar blijft het volgens CEO Fabien Pinckaers ook bij, zo zegt hij tegen De Tijd.

Dit jaar rekruteerde het bedrijf alleen al zo’n 300 personeelsleden en kondigde het bedrijf aan een nieuwe campus van 15.000 vierkante meter te bouwen in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve.

Wereldwijd werken 750 mensen voor Odoo, in kantoren in België (Grand-Rosiére), de VS (San Francisco en New York), India (Gujarat), Hongkong en Dubai. De nieuwe investering waardeert Odoo volgens L’Echo op 400 miljoen euro.

Nieuwe ontwikkelaars

“Odoo is grotendeels winstgevend en groeit met 60 procent per jaar met een brutomarge van 83 procent. We hoeven dus geen geld in te zamelen. Onze bottleneck is niet het geld, maar de werving van nieuwe ontwikkelaars en de ontwikkeling van het partnernetwerk”, zegt een woordvoerster van Odoo tegenover TechCrunch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home