Vraag naar GPU’s neemt toe bij Chinese cloudproviders

china gpu

Alibaba en Tencent rapporteren een piek in vraag naar GPU’s, terwijl CPU’s stagneren. De AI-budgetten zijn aanzienlijker bescheiden dan in de Verenigde Staten.

Twee grote Chinese cloudproviders Alibaba en Tencent, maakten onlangs hun kwartaalresultaten bekend. Beide bedrijven rapporteerden een gelijkaardige trend: hun klanten zijn niet langer meer op zoek naar CPU-rekenkracht, maar hebben GPU’s nodig. AI-gebaseerde clouddiensten vervangen de vraag naar het ‘traditionele’ cloudaanbod dat van de CPU gebruik maken, klinkt het.

Beperkte budgetten

Tencent plaatst zelf wel enige nuancering bij deze trend. Hoewel een stijging in de vraag naar GPU’s zichtbaar is, blijft die eerder bescheiden in vergelijking met in de Verenigde Staten. Dat komt omdat het budget van de gemiddelde Chinese klant veel kleiner is dan het doorsnee Amerikaanse bedrijf. Een Chinese start-up heeft hoogstens één tot twee miljard dollar te besteden, maar een Amerikaanse start-up makkelijk tientallen miljarden dollars budget heeft.

GPU’s vullen nu voornamelijk een vraag in die anders door CPU’s zou opgevangen worden, merkt het cloudbedrijf verder op. Het gaat dus eerder om een verschuiving dan dat GPU’s een nieuwe vraag in de markt creëren.

lees ook

Gezocht: GPU’s, maar is er wel een tekort?

Ook Lenovo profiteert van de AI-hype. De infrastructuurtak voor datacenters kende een recordomzet in het afgelopen kwartaal. Dat is nog niet voldoende om de afdeling winstgevend te maken.

Inhaalbeweging

China is volop aan een inhaalslag bezig in de AI-industrie. Door de Amerikaanse handelsrestricties is chiptechnologie beperkt toegankelijk voor de Chinese techbedrijven, al hoor je bij Tencent en Alibaba niets over enige moeilijkheden. Alibaba geeft wel toe dat ‘het aanbod nog lang niet voldoet aan de vraag’, maar dat is evengoed bij Nvidia het geval.

lees ook

Nvidia GPU’s illegaal gesmokkeld naar China

De Chinese chipindustrie begint stilaan op eigen benen te staan. Huawei werkt aan een chip die zou kunnen tippen aan de Nvidia H100, al loopt de productie niet van een leien dakje. Op korte termijn laten de handelsrestricties zich voelen, op lange termijn kan er een volwassen chipindustrie op poten worden gezet die niet meer zoveel achterstand heeft op de Westerse chips van Intel, AMD en Nvidia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home