‘SSD’s kunnen 50 procent goedkoper worden begin 2019′

nand flash ssd

Solid State Drives (SSD) worden door een forse daling van de NAND-prijzen steeds goedkoper. Volgens Simon Chen, voorzitter van ADATA Technology, is de prijsdaling het gevolg van aanhoudende capaciteitsuitbreidingen van meerdere fabrikanten, aldus de Taiwanese krant DigiTimes.

Een NAND-flash, de geheugenchip in USB flash drives en elektronische items als mobiele telefoons en laptops, wordt slechts door enkele hi-tech fabrikanten geproduceerd. Denk hierbij aan grote spelers als Samsung, Intel en Hynix. De NAND-prijzen daalden eerder dit jaar al met 50 procent.

Chen sluit een daling van nog eens 50 procent voor begin 2019 niet uit. Volgens hem zouden verschillende fabrieken en betrokken bedrijven bewust geld in de markt steken om de groei van NAND te stimuleren.


Lees dit: Waarom een professionele SSD meer geld kost


Er is sprake van een significante groei, doordat steeds meer 3D NAND verkrijgbaar is. Met dit type NAND worden,  in tegenstelling tot de 2D-tegenhanger, hogere dichtheden bereikt door technisch gezien meer NAND bovenop zichzelf te stapelen. Zogeheten 64-laags 3D NAND is inmiddels volop verkrijgbaar en onder meer Samsung zou bezig zijn met een massaproductie van 96-laags NAND. Een productiemethode die destijds gebruikelijk was voor de DRAM-geheugen-industrie, maar tot nu toe minder gebruikelijk voor die van NAND.

Mogelijke prijsstijging door handelsoorlog VS

Volgens DigiTimes blijven DRAM-prijzen in 2019 redelijk onveranderd met betrekking tot dit jaar. RAM-prijzen daarentegen zijn gedaald naar die van afgelopen januari, al zijn ze nog steeds hoger dan enkele jaren geleden.

Nu zou de voorspelling van goedkopere NAND- en (D)RAM-prijzen ook kunnen uitblijven, als gevolg van de voortdurende handelsoorlog van de Trump-regering met China. Mocht de door de VS geopperde prijsstijging van 25 procent op de import van elektronische goederen in januari 2019 van kracht worden, kan dit de prijs van veel componenten aanzienlijk verhogen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home