SAP draait overname Qualtrics deels terug met beursgang

SAP

Nog geen twee jaar na de overname van Qualtrics voor zo’n 8 miljard dollar, plant SAP om de kersverse dochteronderneming weer gedeeltelijk af te stoten via een beursgang. De Duitse softwarereus blijft wel meerderheidsaandeelhouder.

Het primaire doel van de beursgang is het versterken van “het vermogen van Qualtrics om zijn volledige marktpotentieel binnen Experience Management te benutten”, zo klinkt het in een persbericht. Het idee is dat Qualtrics als autonome onderneming beter in staat zal zijn om ook buiten het klantenbestand van SAP zijn aanwezigheid te vergroten en eigen overnames uit te voeren.

“De overname van Qualtrics door SAP is een groot succes geweest en heeft onze verwachtingen overtroffen met een cloudgroei van meer dan 40 procent in 2019”, zegt Christian Klein, CEO van SAP. De softwarereus blijft wel de belangrijkste aandeelshouder, alsook de voornaamste go-to-market- en R&D-partner van Qualtrics.

Ryan Smith, oprichter en voormalig CEO van Qualtrics, zal het bedrijf blijven leiden. Hij sloot na de overname aan bij SAP om de activiteiten van Qualtrics te overzien binnen het Duitse conglomeraat. Smith heeft bovendien de intentie om de grootste individuele aandeelhouder van Qualtrics te zijn.

Een definitief besluit over de beursgang en de voorwaarden en timing ervan is in behandeling en onderhevig aan marktomstandigheden. Aangezien SAP, als meerderheidsaandeelhouder, Qualtrics volledig zal bijven consolideren, verwacht het bedrijf geen impact op zijn financiële doelstellingen voor 2020 of op langere termijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home