Verzamelde Oracle stiekem de gegevens van miljarden mensen?

oracle

De cloudleverancier Oracle is voor de rechtbank gedaagd omdat het bedrijf op ongeoorloofde wijze persoonlijke data van vijf miljard mensen zou hebben verzameld.

De Ierse non-profitorganisatie ICCL diende een aanklacht tegen Oracle in bij de districtsrechtbank van Californië. De beschuldigingen aan het adres van de cloudleverancier zijn niet mis. Oracle wordt ervan beschuldigd een grootschalige surveillancemachine te hebben gebouwd die een gedetailleerd ‘Consumer ID’ heeft opgesteld van miljarden internetgebruikers.

De Consumer ID bestaat onder meer uit je naam, je adres, je mailadres, je inkomen, je interesses, je politieke voorkeuren en een overzicht van je online én offline activiteit.

Die gegevens zou Oracle niet enkel voor eigen gebruik verzamelen. Het verhandelen van persoonlijke gegevens zou een lucratieve business zijn die Oracle jaarlijks meer dan veertig miljard dollar aan inkomsten oplevert. Omdat Oracle die gegevens zonder medeweten van internetgebruikers heeft verzameld en daar al helemaal geen expliciete toestemming heeft gevraagd om die gegevens voor eigen gewin te mogen gebruiken, heeft de cloudleverancier de privacywetgeving aan zijn laars gelapt.

Als bewijsmateriaal heeft ICCL op zijn website ook een video gedeeld waarin Oracle-CEO Larry Ellison tijdens een keynote zelf claimt dat het bedrijf een database met gegevens van vijf miljard mensen heeft.

Gevaarlijke missie

“Oracle heeft de privacy van miljarden mensen overal ter wereld geschonden”, luidt het statement van ICCL. “Dit is een miljardenbedrijf die op een gevaarlijke missie is om mensen overal te volgen waar ze gaan. Het is tijd om actie te ondernemen tegen deze surveillancemachine.” ICCL is een bekende witte ridder in het techlandschap. De Ierse organisatie spande onder meer ook al GDPR-rechtszaken aan in ons land.

Vanuit het kamp van Oracle is er voorlopig nog geen officieel statement gekomen op de aanklacht. We hebben een verzoek tot reactie ingediend, maar Oracle wenste niet te reageren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home