Qualcomm lanceert startup-fonds voor AI-projecten

Qualcomm

Qualcomm heeft een fonds opgericht om artificial intelligence (AI)-projecten van start-ups een kans te geven. De chipfabrikant stopt naar eigen zeggen ruim 100 miljoen dollar in het zogeheten Qualcomm Ventures AI Fund.

De chipfabrikant investeert volgens nieuwssite ZDnet al jarenlang in eigen processors en hardware, zowel traditioneel als mobiel. Dit ter voorbereiding op AI, augmented reality (AR) en virtual reality (VR)-applicaties, naast ook 5G. Het fonds richt zich volgens Qualcomm dan ook op start-ups die dezelfde visie delen dat met AI verrijkte apparaten aan kracht en gebruik toeneemt. Denk daarbij aan autonome auto’s, robotica en machine learning-platforms.

AI-pionier

“Al meer dan een decennium investeert Qualcomm in de toekomst van machine learning. Als een pionier op het gebied van AI, geloven we sterk dat de intelligentie van de cloud naar de edge beweegt. Onze AI-strategie koppelt 5G-connectiviteit met onze R&D om zo industrieën, bedrijfsmodellen en ervaringen te transformeren”, vertelt Steve Mollenkopf, CEO van Qualcomm.

AI-apparaten hebben nog een lange weg te gaan voordat het gemeengoed wordt op onze smartphones en tablets voor gebruik in een breder scala aan applicaties. Start-ups kunnen de kloof overbruggen, lucratief zijn en Qualcomm helpen bij het ontwikkelen van hardware die kunstmatige intelligentie ondersteunen.

ANyVisin

Qualcomm laat weten inmiddels een eerste financiering te hebben gedaan in een start-up genaamd AnyVision, ontwikkelaar van het platform ‘Better tomorrow’. Het platform biedt zowel on-premise als in de cloud on-demand technologie op basis van AI  voor onder meer objectherkenning, menselijke herkenning en heat-maps. De start-up zou inmiddels in totaal ruim 28 miljoen dollar hebben opgehaald via een eerste kapitaalronde.

Volgens de chipfabrikant zorgt ontwikkelde technologieën van Anyvision ervoor dat er zo min mogelijk data wordt verspreid. Deze aanpak beperkt privacyproblemen. Ook zou een ‘unieke data-acquisitiestrategie’, samen met de bijbehorende algoritmen, als meerwaarde worden gezien.

Naast Qualcomm investeert onder meer ook Samsung in AI en robotica-start-ups. Afgelopen juni kondigde het zijn Q Fund al aan, dat zich richt op AI-onderzoek voor zowel mobiel als edge.

 

Gerelateerd:  Salesforce neemt AI-startup Datorama over voor naar verluidt 800 miljoen dollar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home