Overname Bitfusion door VMware belangrijke stap gebruik hardware accelerators datacenters

data

Met de beoogde overname van Bitfusion zet VMware de eerste stap in een belangrijke transformatie, waarop bedrijven hardware accelerators in hun datacenters gebruiken.

VMware maakt gebruikt van zijn dominantie op de virtualisatiemarkt om deze transformatie vorm te geven, aldus Data Knowlegde Centre. Het gaat om meer dan alleen uitbreiding van de lijst van cruciale stukjes datacenterinfrastructuur, die VMware kan virtualiseren. 

Elastisch besturingssysteem

Eerder deze maand maakte de leverancier van virtualisatiesoftware bekend het Amerikaanse Bitfusion te willen overnemen. Het bedrijf heeft een elastisch en virtueel besturingssysteem voor hardware accelerators ontwikkeld. De door Bitfusion ontwikkelde architectuur versnelt prestaties door de verwerking te verplaatsen naar versnellingschips, zoals GPU’s, FPGA’s, maar ook die van aangepaste co-processors, zoals de TPU ASIC’s van Google.

“Dit herinnert me aan wat VMware deed met VSAN en NSX. Langzaam bouwen ze mogelijkheden die vSphere gewoon onmisbaar maken in het datacenter”, aldus IDC-analist Ashish Nadkarni, die verwijst naar VMware’s opslagvirtualisatie en softwaregedefinieerde netwerktechnologieën. 

Standaardisatie

Bedrijven vertrouwen steeds meer op versneld computergebruik. Toch is er voor nu geen standaardmanier voor VMware-klanten om dat stuk van de hardwarestack te virtualiseren. De overname van Bitfusion maakt de weg voor de leverancier van virtualisatiesoftware vrij om klanten alsnog die standaardisatie te geven. Het gaat dan zowel om on-premises oplossingen, als in de cloud. 

Nadkarni ziet het dan ook als een geweldige strategie voor VMware. Zeker met het oog op versneld computergebruik en virtualisatie, waar de overlap tussen beide door het ontbreken van een standaardmanier zeer beperkt is. “VMware heeft een dominante positie in de markt, dus het was slechts een kwestie van tijd dat het bedrijf deze ruimte zou betreden. Dat zal de markt voor gevirtualiseerd versneld computergebruik volledig veranderen.”

Verwerkingskracht

Volgens Krish Prasad, senior VP en algemeen manager van VMware’s cloudplatform business unit, gebruiken bedrijven versnellers meestal in bare metal omgevingen. Iets wat resulteert in inefficiënt gebruik van de processoren. De GPU-gerichte technologie van Bitfusion stelt klanten in staat hun GPU’s te virtualiseren. Bovendien kunnen ze hun verwerkingskracht over meerdere virtuele servers delen, wat volgens Prasad zal leiden tot kostenbesparingen. “Het platform kan GPU’s delen in een gevirtualiseerde infrastructuur als een pool van netwerk-toegankelijke bronnen in plaats van geïsoleerde bronnen per server.”

VMware wil na de overname de Bitfusion-technologie integreren in vSphere, het vlaggenschip van het datacentervirtualisatieplatform. Daarbij kan het platform worden uitgebreid om andere versnellingschips te ondersteunen, zoals FGPA’s en ASIC’s.

 

Lees ook: VMware neemt multi-cloud applicatiespecialist Avi Networks over

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home