Oracle trekt R&D-activiteiten terug uit China

Oracle vliegtuig

Oracle trekt zijn R&D-activiteiten grotendeels terug  uit China, waardoor zo’n 900 mensen op straat komen te staan. De Amerikaanse softwareleverancier kondigde eind maart ook al aan 350 banen in de VS te schrappen, als onderdeel van een reorganisatie met focus op de cloud. 

Oracle vestigde zich zo’n twintig jaar geleden in China en bezit daar inmiddels veertien vestigingen en vijf R&D-centra. Het bedrijf biedt werk aan een kleine 5.000 werknemers in het land, waaronder zo’n 1.600 R&D-medewerkers. Onder de mensen die getroffen zijn door de ontslagen, zouden er 500 afkomstig zijn uit Oracles R&D-centrum in Beijing. Oracle Asia Pacific vertegenwoordigt ongeveer 16 procent van de totale inkomsten van het bedrijf.

Volgens ZDNet krijgen de ontslagen werknemers relatief genereuze vergoedingen aangeboden. Er zou een contante vergoeding van ‘N+6’ aan maandsalaris worden geboden aan degenen die aftreden vóór 22 mei. De ‘N’ staat in deze voor het aantal jaren dat werknemers hebben gediend in het bedrijf.

Protest

Foto’s en videoclips op social media tonen ondertussen aan dat veel getroffen medewerkers zich hebben verzameld om te protesteren tegen de terugtrekking van Oracle uit China. Zo zijn onder meer spandoeken zichtbaar met leuzen als ‘Oracle bezit hoge winst, waarom zijn er nog steeds ontslagen?’ en ‘Laat de politiek uit de technologie’.

De ontslagen in China volgen na een gelijkaardige herstructurering in de Verenigde Staten, waarbij in de afgelopen maanden 350 jobs werden geschrapt. “Naarmate onze cloudactiviteiten groeien, zullen we onze middelen voortdurend in balans houden en onze ontwikkelingsgroep herstructureren. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we de juiste mensen hebben om wereldwijd de beste cloudproducten aan onze klanten te leveren,” zei een woordvoerder van Oracle daarover tegen ZDNet.

Oracle gaf eerder aan intenties te hebben meer te willen investeren in zakelijke cloudservices voor de Chinese markt, maar blijft een relatief kleine speler in het land. Het bedrijf moet opboksen tegen dominante spelers als Alibaba Cloud, Tencent Cloud, China Telecom en AWS.

Gerelateerd: Automation Anywhere en Oracle werken samen aan intelligente automatisering

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home