Oracle lanceert Exadata Exascale: cloud, HCI en lagere instapdrempel

Oracle introduceert Exadata Exascale: een intelligente data-architectuur voor de cloud die prestaties levert voor alle Oracle Database-workloads. Met de nieuwe dienst belooft Oracle tot 95 procent reductie in infrastructuurkosten.

Oracle heeft de algemene beschikbaarheid aangekondigd van Exadata Exascale: een nieuwe intelligente data-architectuur voor de cloud. In essentie brengt Oracle Exadata naar een hyperconverged cloud-architectuur, waar de oplossing gevirtualiseerd draait bovenop gedeelde hardware.

Schaalbare cloud-aanpak

Dankzij de virtualisatie bovenop de HCI-omgeving kan Oracle de onderliggende bronnen schalen zoals nodig. Klanten betalen dan voor wat ze gebruiken. De hogere efficiëntie brengt langere kosten voor gebruikers met zich mee.

lees ook

Oracle Autonomous Database algemeen beschikbaar bij Azure

De Exadata-database-oplossing zit bovenaan in het portfolio van Oracle en biedt traditioneel heel wat mogelijkheden, maar aan een steviger prijskaartje. Door voor een meer klassieke cloud-aanpak te kiezen, hoopt Oracle het aanbod beschikbaar te stellen voor een breder publiek. Dankzij de schaalbaarheid kunnen ook kleinere bedrijven met kleinere workloads het aanbod nu immers overwegen.

Exadata Exascale is beschikbaar als onderdeel van Exadata Database Service op Exascale Infrastructure en op Oracle Database 23ai op Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Oracle plant in de toekomst ook beschikbaarheid voor Exadata Cloud@Customer, OCI Dedicated Region en multicloud omgevingen.

Voordelen op een rijtje

Oracle stopt verschillende voordelen aan voor Exadata Exascale:

  • Elastische, pay-per-use resources: De middelen zijn volledig elastisch en worden alleen in rekening gebracht naar gebruik, zonder extra kosten voor IOPS. Elke database wordt verspreid over gepoolde storage servers voor hoge prestaties en beschikbaarheid.
  • Intelligente opslagcloud: De Exascale opslagcloud maakt gebruik van RDMA-capabele opslag en data aware Smart Scan technologie voor snelle database-query’s. Data worden gerepliceerd op drie verschillende opslagservers voor hoge fouttolerantie.
  • AI: Exascale gebruikt AI Smart Scan voor efficiënte offloading van data en AI Vector Search operaties, wat tot 30 keer snellere prestaties mogelijk maakt.
  • Intelligente OLTP: Slimme communicatie tussen servers maakt hoge-prestatie database schaalbaarheid mogelijk met lage latency voor kritische transacties.
  • Intelligente analyse: Data-intelligentie offloadt SQL queries naar de Exascale opslag cloud, wat hoge throughput scaling voor analyses mogelijk maakt.
  • Database-aware intelligente klonen: Met geavanceerde snapshotskunnen gebruikers ruimte-efficiënte klonen van databases maken, die direct beschikbaar zijn met dezelfde prestaties en schaal als de bron databases.

Door Exadata te vertalen naar Exadata Exascale in een cloudgebaseerde HCI-omgeving, kan Oracle een groter publiek aanspreken met zijn krachtige database-aanbod dat traditioneel op enterprises gericht is. Het consumptiemodel gekoppeld aan de lagere instapbarrière kan nu ook kleinere organisaties aanspreken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home