Oracle verstevigt de link tussen zijn eigen cloudinfrastructuur en Microsoft Azure. Met een nieuw dashboard kan je de database-diensten van Oracle vanuit Azure configureren, al moet je nog steeds OCI-klant zijn.
Oracle koppelt zijn eigen Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nauwer aan Microsoft Azure. Daartoe introduceert het bedrijf de Oracle Database Service for Azure. Die dienst geeft klanten van zowel Azure als OCI de mogelijkheid om Oracle-diensten op OCI te configureren vanuit een Azure-dashboard. De ervaring moet vertrouwd aanvoelen voor Azure-klanten, die zo minder wrijving ervaren in hun gebruik van OCI.
lees ook
Oracle wil je tweede cloudprovider zijn
De dienst past in het plan van Oracle om zich als tweede cloudprovider op te werpen voor organisaties die een multicloudstrategie nastreven en al gebonden zijn aan een eerste hyperscaler. Tussen marktleider AWS en OCI zijn de relaties erg koel, mede met dank aan de persoonlijke vendetta van Oracle-CEO Larry Ellison, maar Microsoft en Oracle onderhouden wel prima relaties.
Interconnect centraal
Dat uit zich eerst en vooral in de Oracle Interconnect for Azure: een supersnelle fysieke verbinding tussen verschillende datacenters van Oracle en Microsoft. Die garanderen een private versleutelde connectie met een latency van minder dan 2 ms en geen egress of ingress-kosten voor data. 11 regio’s wereldwijd worden al bediend waaronder Amsterdam en Frankfurt.
De Oracle Database Service for Azure maakt gebruik van die supersnelle connectie. Klanten moeten Azure en OCI wel eerst aan elkaar koppelen. Vervolgens is het eenvoudig om OCI-databases te provisioneren en te beheren. Oracle laat je toe om te configureren, herstellen, uit te rollen, back-ups te regelen, gebruikersrollen te definiëren en meer. De dienst werkt met zowel de Autonomous Database als de Exadata Database Service.
Oracle benadrukt in zijn aankondiging dat de interconnect goed is voor meer dan beheer alleen. De snelle link maakt het immers mogelijk om binnen Azure toepassingen te draaien op data in OCI-databases, maar dat is niet nieuw. De nieuwe functionaliteit spitst echt toe op het beheer vanuit Oracle en de eenvoud die daaruit voortkomt.