Oracle breidt AI-mogelijkheden uit voor HeatWave-database en analytics

Oracle heeft nieuwe AI-functies aangekondigd voor zijn cloudgebaseerde database, analytics en ontwikkelplatform, met bijzondere focus op de HeatWave managed MySQL-database. Dit werd bekendgemaakt tijdens de Oracle CloudWorld-conferentie.

Op zijn CloudWorld-conferentie kondigt Oracle nieuwe AI-mogelijkheden binnen HeatWave en analytics. De HeatWave-dienst, die draait op MySQL, krijgt verbeterde mogelijkheden om AI-toepassingen eenvoudiger en sneller in productie te nemen. Dankzij ingebouwde large language models (LLM’s) wordt de noodzaak voor specifieke AI-expertise verminderd, wat handmatige integratie en beveiligingscomplicaties beperkt. Volgens Oracle kunnen klanten met HeatWave op Amazon Web Services (AWS) tot zes AWS-diensten vervangen door één enkele HeatWave-instantie.

Daarnaast kunnen gebruikers vector stores en vector embeddings automatisch aanmaken. HeatWave biedt de mogelijkheid om LLM’s direct in de database te gebruiken, zowel op CPU’s als met modellen van Amazon Bedrock. Gebruikers kunnen ook documenten in Amazon S3 raadplegen via gesprekken. Oracle claimt dat de snelheid hiervan hoger ligt dan bij alternatieve diensten zoals Snowflake, Databricks en Google.

Uitbreiding van lakehouse-functionaliteit

Een belangrijke toevoeging is de lakehouse-architectuur bovenop HeatWave, die gegevens uit Amazon S3 opslaat en verwerkt. Dit maakt het mogelijk om zowel gestructureerde, semigestructureerde als ongestructureerde data op hoge snelheid te doorzoeken zonder de data te kopiëren naar een database. De ondersteuning voor object storage is verbeterd, waardoor queryresultaten kunnen worden gedeeld en opgeslagen in objectopslag. HeatWave kan ook worden ingezet voor MapReduce-toepassingen.

Bovendien zijn er nieuwe AI-functionaliteiten toegevoegd. Zo ondersteunt HeatWave nu documenten in 27 talen binnen de vector store, en kunnen gebruikers met behulp van optische tekenherkenning (OCR) vergelijkbare documenten zoeken via gescande bestanden. Het batchproces voor LLM-inferentie is verbeterd, waardoor meerdere verzoeken tegelijk worden afgehandeld.

Ten slotte introduceert Oracle extra mogelijkheden voor machine learning via AutoML, dat zonder extra kosten beschikbaar is. Dit omvat onder meer vier keer grotere trainingsdatasets en de mogelijkheid om thema’s te identificeren in grote tekstbestanden via topic modeling. Ook is de functie voor semi-supervised log anomaly detection toegevoegd, die helpt om afwijkingen beter te detecteren en voorspellingen te verfijnen.

Met deze updates zet Oracle in op vereenvoudiging van AI-ontwikkeling en -integratie voor zijn klanten. HeatWave is nu ook beschikbaar binnen de gratis Always Free Service van Oracle Cloud Infrastructure (OCI).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home