OpenAI gaat prijs ChatGPT verhogen

chatgpt

Een ChatGPT-abonnement zou tegen eind dit jaar 22 euro per maand kunnen kosten. In de komende vijf jaar kan die prijs nog eens verdubbelen.

Vandaag betaal je twintig euro per maand voor een abonnement op ChatGPT, maar daar zal wel eens snel verandering in kunnen komen. New York Times merkte de plannen om de prijzen van ChatGPT te wijzigen op in documenten voor investeerders. Een prijsstijging zou dit jaar nog kunnen plaatsvinden, van 20 euro naar 22 euro per maand.

Verwacht vooral in de komende jaren fors meer te betalen voor ChatGPT Plus. Tegen 2029 zou de betalende formule maar liefst 44 dollar per maand kunnen kosten, schrijft New York Times. Er zijn geen indicaties dat de gratis versie zou komen te verdwijnen, maar voor extra functies, capaciteit en beveiliging dien je te betalen. Een betalend abonnement is noodzakelijk voor bedrijven om ChatGPT op een veilige manier te laten gebruiken door werknemers.

Hoge kosten

De reden achter de vermeende prijsstijgingen hoef je niet te ver te gaan zoeken. ChatGPT kost OpenAI tonnen geld, letterlijk. Hoewel de inkomsten die OpenAI haalt uit de chatbot sinds begin 2023 met 1.700 percent zijn gestegen tot 3,7 miljard dollar per jaar, zal het bedrijven volgens analisten van New York Times dit jaar rond de vijf miljard dollar verlies draaien.

De cloudinfrastructuur die OpenAI nodig heeft om ChatGPT de klok rond actief te houden, kost het bedrijf dus veel meer geld dan dat inkomsten uit de abonnementen opleveren. OpenAI is zich bovendien verder en verder aan het omvormen van een non-profit onderzoeksorganisatie tot een commercieel bedrijf, met een leegloop bij de bedrijfstop tot gevolg. Het zal dan ook steeds strenger worden beoordeeld op zijn winstgevendheid door investeerders.

De juiste prijs

Naarmate de prijs van ChatGPT stijgt, zal moeten blijken hoeveel consumenten en zakelijke gebruikers bereid zijn te betalen voor de chatbot. Uit een studie door Bloomberg in 2023 bleek al dat veel gebruikers de huidige prijs van twintig dollar per maand al te hoog vinden. Met name jonge gebruikers (16 tot 34 jaar) blijken niet veel meer te willen betalen voor een ChatGPT-abonnement.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.