Multicloud populairste implementatiemodel ondanks complexiteit

De meeste organisaties draaien hun infrastructuur op meer dan één omgeving, ondanks de extra complexiteit die ze daar naar eigen zeggen bij ondervinden. Het belang van multicloud zal de komende drie jaar bovendien toenemen.

Binnen drie jaar verwacht procent van de enterprises wereldwijd in een multicloud-omgeving te werken. 56 procent van de overnemingen met meer dan 5.000 werknemers heeft dat al gedaan. Dat blijkt uit een onderzoek gevoerd door Vanson Bourne bij 1.700 beslissingmakers wereldwijd, in opdracht van Nutanix. Onder een multicloud-omgeving verstaat het bedrijf een infrastructuur waarbij een organisatie verschillende cloudomgevingen combineert en minstens twee publieke clouddiensten omarmt.

Daarbij houdt de toenemende complexiteit niet op. 83 procent van de bevraagden geeft aan dat een hybride multicloud-omgeving ideaal is. In dat geval wordt ook on-premises infrastructuur in het verhaal betrokken.

Eenvoud

87 procent geeft aan dat het beheer van dergelijke omgevingen eenvoudiger moet. 36 procent claimt dat hun omgeving al volledig geïntegreerd is, 56 procent geeft aan dat er minstens voor een deel synergie is. Dat toont aan dat er nog veel marge voor vereenvoudiging is. 49 procent stelt dat zowel beveiliging als data-integratie grote uitdagingen zijn omwille van de verschillende platformen, tools en dashboards die de cloudomgevingen kenmerken. De verhoogde kosten zijn een probleem voor 43 procent van de bevraagden.

Samengevat lijkt het er op dat enterprises hun workloads graag op de meest geschikte plek willen draaien, maar dat vlotte operaties gehinderd worden door complexiteit. Dat wordt gestaafd door een ander cijfer uit het rapport: 80 procent geeft immers aan dat een workload naar een nieuwe cloudomgeving verhuizen een kostelijke en tijdsroven de affaire kan zijn. Dat hinderde 91 procent niet om minstens één toepassing naar een nieuwe IT-omgeving te migreren het afgelopen jaar. Het ziet er dus naar de voordelen van de cloud ondanks de complexiteit van het multicloud-model toch opwegen tegen de nadelen.

De juiste locatie voor de juiste job

Een minderheid probeert vandaag al om workloads zo goed mogelijk te matchen met specifieke infrastructuur op basis van beveiliging, prestatie en kosten. Het onderzoek biedt tot slot nog een interessant inzicht in welke locatie volgens de meeste organisaties het meest geschikt is voor een bepaalde workload. Zo denkt 40 procent dat databases idealiter in een private omgeving draaien, tegenover 30 procent in een publieke. 19 procent verkiest een tier-3 datacenter. Voor CRM/CX geldt het omgekeerde en is de publieke cloud populairder met 38 procent versus 35 procent voor de private cloud.

Beeld: Nutanix

Ook voor samenwerkingstools en VDI ligt de voorkeur bij de publieke cloud. Voor disaster recovery en HR kiezen de meeste bevraagden voor een private omgeving. Over big data en ERP zijn de meningen verdeeld. Het tier-3 datacenter is in geen enkel geval de primaire keuze.

Het onderzoek toont aan dat grote bedrijven niet zomaar willen meestappen in het sprookje van één cloudprovider. Hyperscalers zoals AWS kunnen dan wel alles proberen aan te bieden, dat wil niet zeggen dat organisaties meestappen in dat verhaal. Diversifiëren is populair, zelfs met de huidige complexiteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home