MongoDB Atlas-service voor AWS uitgebreid met nieuwe functies

MongoDB Atlas heeft nieuwe functies toegevoegd aan zijn MongoDB Atlas-service voor gebruikers van Amazon Web Services (AWS). De service betreft een volledig beheerde cloudversie van de populaire NoSQL-database, die het databasebedrijf in 2016 lanceerde.

Het is bedoeld om het grootste deel van het zware werk te elimineren, dat nodig is om de database operationeel te maken. MongoDB Atlas-service is ontworpen voor organisaties die willen dat hun database doet wat het zou moeten doen. Zo behandelt de service alle complexiteit van het inzetten, beheren en helen van database-implementaties, aldus Silicon Angle.

AWS CloudFormation

Verder heeft MongoDB Atlas ook nieuwe integraties aangekondigd met MongoDB Atlas en Amazon’s CloudFormation- en EventBridge-services. Deze zijn erop gericht om de database gebruiksvriendelijker te maken. Met AWS CloudFormation kunnen gebruikers AWS-bronnen modelleren en instellen. Hierdoor neemt het beheer ervan minder tijd in beslag en kan de aandacht verlegd worden naar de toepassingen. De integratie met MongoDB Atlas helpt bij het automatiseren van implementaties door het mogelijk te maken om Atlas-configuraties in te richten, te beheren en te besturen als code. 

Amazon EventBridge

Amazon EventBridge, een serverloze event bus, maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze applicaties met elkaar te verbinden met behulp van gegevens van apps van derden. Hierdoor wordt het mogelijk om Atlas toe te voegen als een event source, waarbij gegevens worden doorgestuurd naar aanvullende Amazon-services zoals AWS Lambda.

Ook op het gebied van beveiliging zijn er nieuwe functies toegevoegd. Zo kunnen klanten voortaan verbinding maken met MongoDB Atlas via AWS PrivateLink, een privéverbinding met de cloud van Amazon die gegevens niet openbaar maakt op het openbare internet. Daarnaast is Atlas nu ook geïntegreerd met de Single Sign-On-service van AWS. Dat betekent dat gebruikers slechts één keer kunnen inloggen met hun beveiligingsgegevens en later dezelfde gegevens opnieuw kunnen gebruiken om in te loggen bij andere serviceproviders.

AWS Key Management Service

Bovendien maakt MongoDB de client-side,  field-level encryption, algemeen beschikbaar voor gebruikers via de AWS Key Management Service. De functie stelt gebruikers in staat om afzonderlijke documentvelden selectief te coderen met hun eigen beveiligingssleutel, waardoor de beveiliging wordt gescheiden van de database zelf. Voorheen was deze functie alleen beschikbaar in béta. 

Verder ondersteunt Atlas nu X.509-clientcertificaten en daarmee dus ook wachtwoordloze authenticatie. X.509-certificaten gebruiken de algemeen aanvaarde internationale X.509-standaard voor openbare-sleutelinfrastructuur om te controleren of een openbare sleutel behoort tot de identiteit van de gebruiker, de computer of de service in het certificaat. Gebruikers kunnen deze certificaten voortaan via de Atlas-gebruikersinterface afgeven en downloaden. 

Atlas Data Lake-service voor AWS

MongoDB laat weten ook plannen te hebben om nieuwe functies toe te voegen aan zijn Atlas Data Lake-service voor AWS. Deze service wordt momenteel in de béta modus getest. Gebruikers kunnen met deze service gegevens in elk formaat op Amazon S3 opvragen met behulp van de MongoDB Query Language. Ook kunnen zij voortaan gebruikmaken van de resultaten van zoekopdrachten op Amazon S3 in de Atlas-database en vice versa.

Lees al het nieuws, aankondigingen en analyses rond AWS Re:Invent 2019 hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home