Migreren van oude naar nieuwe virtuele machines in de cloud bespaart kosten

Door virtuele machines zelf van oude naar nieuwe instances te upgraden, bespaar je vrijwel altijd kosten. Enkel instances met nieuwe GPU’s zijn uitzonderingen.

Wanneer een hyperscaler nieuwe cloud instances lanceert, is het een goed idee om je virtuele machines te migreren. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Uptime Institute. Dat analyseerde de prijs van tal wat AWS-instances gebouwd rond chips van Intel en AMD over verschillende generaties. Graviton-instances bleven buiten beschouwing. Het onderzoek werd uitgevoerd in de VS, maar de trends doen zich in alle cloudregio’s voor.

Steeds goedkoper

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde kost per vCPU in een instance generatie na generatie daalt. Dat heeft te maken met de optimalisatie van serverchips door Intel en AMD. Iedere nieuwe generatie is immers efficiënter. Een sprong naar een kleinere node zorgt niet alleen voor snellere chips, kleinere componenten maken processors ook merkbaar zuiniger.

Het lagere energieverbruik van de CPU’s en bijgevolg de servers achter de instances heeft een positieve impact op de kost voor AWS. De cloudprovider rekent de besparing op operationele kosten voor een stuk door naar de klant. Ook andere hyperscalers volgen die redenering.

AWS wil klanten zo aanmanen voor een nieuwe instance te kiezen. Hoeveel kostenwinst de cloudreus doorrekend, is onduidelijk, maar het is in ieder geval interessant voor AWS om klanten op recentere hardware te krijgen.

Manueel upgraden

Toch gebeuren upgrades niet automatisch. Draait je VM op een instance van een bepaalde generatie, dan is het aan jou om de virtuele machine over te zetten naar een nieuwere instance. Aan een dergelijke upgrade moeten in de meeste gevallen tests voorafgaan, aangezien de nieuwe onderliggende hardware in uitzonderlijke gevallen voor problemen kan zorgen.

Het Uptime Instituut merkt nog op dat de besparing door te upgraden naar nieuwe instances groter is dan enkel het prijsverschil aanduidt. Nieuwe chips zijn immers ook sneller.

GPU’s

Enkel voor intances met GPU’s is de trend omgekeerd. Die worden generatie na generatie duurder. Dat komt omdat de markt voor GPU-instances anders is. Klanten willen doorgaans toegang tot de volledige GPU-accelerator en zijn bereid om meer te betalen voor de allernieuwste chips. GPU’s evolueren immers snel met grote sprongen in prestaties. Gebruikers hebben zo geen financiële incentive nodig om een nieuwere instance te overwegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home