Migratie naar SAP S/4HANA loopt stroever dan gepland

Het ziet er niet naar uit dat alle SAP-klanten de migratie van het legacy on-premises platform naar S/4HANA zullen rond hebben voor het officiële einde van de ondersteuning in 2027.

De migratie van klassieke SAP-implementaties naar SAP S/4HANA loopt erg stroef. Aanvankelijk hoopte SAP om alle klanten van ERP Central Component (ECC) naar S/4HANA te krijgen voor 2025, maar dat bleek al snel onrealistisch. Nu verwacht Gartner dat zelfs de uitgestelde deadline van 2027 voor veel organisaties onhaalbaar wordt.

De analisten van Gartner schatten dat 70 procent van de SAP-klanten nog ECC gebruikt en niet geüpgraded heeft naar SAP S/4HANA. Een migratie is nochtans niet eenvoudig en vereist doorgaans hulp van een partner of gespecialiseerd IT-team. In het beste geval ben je toch enkele maanden kwijt. S/4HANA is intussen al zeven jaar beschikbaar, maar dat lijkt veel klanten koud te laten.

Trager dan gehoopt

De trage migratie loopt niet volgens de plannen van SAP, dat zelf al gehoopt had meer organisaties van een overstap te overtuigen. Om de deadline van 2027 te halen, zou er stilaan een grote migratiegolf op gang moeten komen. Collectief wachten tot 2026 is geen optie, aangezien er dan niet genoeg partners en experten beschikbaar zullen zijn om iedereen tegelijkertijd te ondersteunen in de uitvoering van het complexe project.

Hoe SAP zal omgaan met de deadline van 2027, blijft afwachten. De kans is klein dat het bedrijf klanten effectief in de steek zal laten, zeker niet wanneer ze tegen dan een migratietraject hebben opgestart. SAP probeert intussen zoveel mogelijk klanten te overtuigen van de meerwaarde van S/4HANA. Daar moet het SAP RISE-aanbod onder andere voor zorgen. Dat is duidelijk gepositioneerde SaaS-versie van SAP die de omarming van de ERP-suite in de cloud moet versnellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home