Microsoft wil data-uitwisseling tussen bedrijven opensource maken

samenwerken collaboration

Microsoft heeft drie conceptvoorstellen van overeenkomsten voor het delen van gegevens tussen bedrijven voorgesteld. De softwarereus wil langs deze weg gegevensuitwisseling tussen bedrijven opensource maken.

De overeenkomsten bestrijken verschillende gemeenschappelijke scenario’s en de gegevensuitwisseling zou zich met name richten op verschillende computersystemen en -services, aldus Silicon Angle. De voorstellen omvatten een Open Use of Data Agreement, Computational Use of Data Agreement en Data Use Agreement for Open AI Model Development. 

Tijdsbesparing

Volgens Microsoft is het delen van informatie momenteel een rommelige onderneming vanwege een gebrek aan consistente en gestandaardiseerde voorwaarden en licentieovereenkomsten. “De overeenkomsten zijn dan ook bedoeld om bedrijven maanden, zo niet jaren, te besparen aan onderhandelingen om zo hun eigen contracten te creëren”, aldus Erich Andersen, vice-president en chief IP counsel van Microsoft, in een blogpost op LinkedIn.

Volgens hem wil Microsoft een soort van opensource licentiestructuur creëren voor het delen van gegevens. De opensource-industrie profiteert van een aantal vooraf goedgekeurde licenties, waaronder de Apache- en de BSD-licenties. Gebruiken zouden deze eenvoudig kunnen gebruiken, wanneer ze broncode willen delen. Andersen: “We willen voor gegevens doen wat open source deed voor code.”

Overeenkomsten

De Open Use of Data Agreement is het meest open en minst beperkende contract, bedoeld om open datasets te delen die geen persoonlijke gegevens of gegevens van een gegevensprovider bevatten.

De Computational Use of Data Agreement omvat datasets voor AI-trainingsdoeleinden, die materialen van derden bevatten. Het gaat in deze om datasets waarin een deel van de informatie open is en een deel auteursrechtelijk beschermd is. De overeenkomst laat het toe om gegevens te gebruiken voor het trainen van AI-modellen. Al kunnen de beschermde elementen niet opnieuw worden gepubliceerd of gedistribueerd.

Het laatste voorstel, de Data Use Agreement for Open AI Model Development, is volgens Microsoft ontworpen ‘voor onderliggende data met elementen die privacy kunnen inhouden of wanneer data mogelijk eigendom is van de controller van de data’.

Open Data Initiative

Analisten van Constellation Research, Holger Mueller en Ray Wang, zien de voorgestelde overeenkomsten als een belangrijke stap. Zeker gezien AI-technologie in de toekomst alomtegenwoordig wordt bij organisaties en ondernemingen. “CXO’s moeten kijken naar machine learning en AI om hun ondernemingen te versnellen en deze technologieën zijn inherent datagestuurd. Maar dat is ook waar problemen beginnen op het niveau van gebruik, privacy, toegang, wettelijk en regulerend”, constateert Mueller.

Volgens Microsoft dragen de overeenkomsten ook bij aan het onlangs door Adobe en SAP aangekondigde Open Data Initiative. Het initiatief is bedoeld om een uniforme weergave van klantgegevens te bieden voor de verschillende systemen van die bedrijven.

De softwarereus wacht nu op feedback en input over de overeenkomsten. Deze worden gedekt door Creative Commons-licenties en zijn gepubliceerd op Microsoft’s Data Innovation-blog.

 

Gerelateerd: Microsoft voegt zich bij OpenChain Project voor beter open-sourcebeleid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home