Microsoft virtualiseert Windows 7 en 10 op Azure

microsoft

Microsoft lanceert Windows Virtual Desktop als onderdeel van Microsoft 365. De dienst laat enterprise-gebruikers toe om Windows en Office op virtual machines in de Azure-cloud te draaien.

Het bestaan van een gevirtualiseerde editie van Windows 10 raakte eerder dit jaar al bekend. De functie dook onder meer op in een testbuild van Windows 10, toen nog onder de naam ‘Windows 10 Enterprise for Remote Sessions’.

Tijdens de Ignite-conferentie deze week, lanceert Microsoft de nieuwe dienst officieel onder de naam Windows Virtual Desktop (WVD).

“Windows Virtual Desktop is de enige cloudgebaseerde service die een Windows 10-ervaring voor meerdere gebruikers biedt, geoptimaliseerd voor Office 365 ProPlus en inclusief Windows 7 Extended Security Updates”, schrijven Julia White en Brad Anderson, Corporate VP’s voor Azure en Microsoft 365, in een blogpost.

Windows 7

WVD laat toe om met meerdere gebruikers tegelijk in te loggen op dezelfde virtual machine met Windows 10 of Windows Server. De volledige desktopomgeving kan worden gevirtualiseerd, alsook individuele applicaties.

Bovendien wordt ook Windows 7 ondersteund met nog drie extra jaren gratis security-updates na het officiële einde van de ondersteuning in januari 2020. Microsoft geeft gebruikers hiermee “meer opties om oudere apps te ondersteunen terwijl je overstapt naar Windows 10.”

De WVD-licenties zijn gratis voor Microsoft 365, Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education. Natuurlijk moet je wel betalen voor de virtual machines in de Azure-cloud, waar de software op draait. Microsoft lanceert later dit jaar een eerste preview van Windows Virtual Desktop.

Ecosysteem

Desktopvirtualisatie is natuurlijk niet nieuw. Microsoft betreedt hier het vaarwater van partners zoals Citrix, maar reikt ze tegelijk ook de hand.

“We erkennen dat er behoefte is aan verschillende mogelijkheden om onze brede groep klanten te dienen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, hebben we Windows Virtual Desktop gebouwd als een platform dat gemakkelijk kan worden uitgebreid en verrijkt door partners”, klinkt het in de blogpost.

Citrix liet reeds weten dat het werkt aan een on-demand Desktop-as-a-Service (DaaS)-aanbod op basis van WVD om de levering van Windows 10 op Azure te vereenvoudigen en versnellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home