Microsoft Teams telt 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers

Microsoft Teams

De vraag naar Microsofts clouddiensten te midden van de coronacrisis hielp het bedrijf om sterke resultaten neer te zetten voor het derde kwartaal van zijn fiscaal jaar 2020. Tegelijk zorgden problemen in de toeleverketen ervoor dat de investeringen in die cloudinfrastructuur vertraagden.

Microsoft zag in het afgelopen kwartaal geen negatieve impact van COVID-19 in zijn resultaten. De inkomsten lagen weliswaar lager voor bepaalde takken, zoals Linkedin-advertenties, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de groei van Microsoft 365, Azure, Windows Virtual Desktop, gaming en zelfs Windows Server en SQL Server.

Microsoft noteerde voor het derde kwartaal van zijn fiscaal jaar 2020 een omzet van 35 miljard dollar, een groei van 15 procent jaar op jaar. De nettowinst ging er 22 procent op vooruit, voor een totaal van 10,8 miljard dollar. Commercial Cloud kende de grootste groei met een stijging van 39 procent tot 13,3 miljard dollar.

Microsoft Teams

Vooral chat- en samenwerkingsplatform Teams kent een snelle vlucht, nu bedrijven sinds enkele weken massaal op thuiswerk zijn overgeschakeld als gevolg van de coronapandemie. Het aantal Teams-gebruikers was midden maart al tot 44 miljoen toegenomen en is verder blijven stijgen tot 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers vandaag.

Microsoft investeert momenteel sterk in zijn Teams-platform om gebruikers naar zich toe te trekken, met de introductie van allerlei nieuwe functies. Zo werd het aantal videodeelnemers verhoogd dat je maximaal op het scherm kan weergeven en kunnen gebruikers voortaan, net als in Zoom, eigen virtuele achtergronden toevoegen tijdens een videocall.

Groeipijnen

De plots toegenomen populariteit van Microsofts clouddiensten kwam niet zonder groeipijnen. Het bedrijf nam enkele maatregelen, zoals het beperken van een aantal cloudfuncties en prioriteren van eerstehulpdiensten, zorgverleners en kritieke infrastructuur, maar die konden niet weerhouden dat Azure-gebruikers in Europa op capaciteitsproblemen stootten en Teams half maart een hele tijd onderuit ging.

Microsoft bleef zijn cloudcapaciteit verder uitbreiden, maar werd daarin gehinderd door problemen in zijn toeleverketen, waardoor het moeite had om de vraag bij te houden. Sommige servercomponenten zijn niet of nauwelijks voorhanden, wat heeft geleid tot “vertraagde investeringen in cloudinfrastructuur” in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verwacht die investeringen in het komende kwartaal in te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home