Microsoft Teams laat zich niet eenvoudig back-uppen

Microsoft Teams

Microsoft maakt typisch geen back-ups van zijn Office 365-diensten, maar vertrouwt op eigen technologie om je data veilig te stellen. Wie een back-up wil, moet een externe dienst gebruiken, maar voor Teams is het bijzonder uitdagend om een volledig waterdichte oplossing te vinden.

Hoewel Teams en de rest van Office 365 in de cloud draait, geeft dat een vals gevoel van veiligheid en is het nog altijd verstandig om back-ups te maken. Dezelfde redenen om te back-uppen die on-premises gelden, zijn ook geldig in de cloud.

Een back-up helpt om je te beschermen tegen dataverlies bij een externe aanval, het weerhoudt beheerders met slechte bedoelingen ervan om informatie te verwijderen of wijzigen, en het zorgt ervoor dat je toch nog toegang hebt tot de data wanneer de clouddienst voor langere tijd onbeschikbaar is.

Microsoft voorziet evenwel zelf geen back-upmogelijkheden voor zijn Office 365-diensten. Het vertrouwt op zijn eigen technologie om je data beschermen, maar dat betekent niet dat jij dat ook zomaar moet doen. Verschillende externe leveranciers bieden oplossingen aan voor Office 365-back-ups. Hoewel die over het algemeen goed werken, is het back-uppen van Teams problematischer.

Gemaakt voor de cloud

Dat is de conclusie van Office 365 MVP en blogger Tony Redmond. In een recente blogpost gaat hij dieper in op de uitdagingen die hij vaststelt bij het back-uppen van Microsoft Teams. “In tegenstelling tot Exchange en SharePoint is Teams een product van de cloud. Het bestaat niet on-premises en niemand heeft ooit back-upinterfaces voor Teams ontwikkeld.”

“Maar nog belangrijker: Teams is gebouwd bovenop meerdere Office 365- en Azure-services. De gegevens in deze services zijn onderling verbonden en afhankelijk. Het herstellen van een mailbox is eenvoudig vergeleken met de reconstructie van een teaam, compleet met al zijn kanalen, tabbladen, gesprekken, vergaderingen, enzovoort.

Teams nooit helemaal gedekt

Hoewel sommige back-upleveranciers claimen dat ze ook Teams dekken, is dat volgens Redmond nooit helemaal het geval.

“De meesten baseren hun claim op het kopiëren van de compliance records van Teams, die zijn opgeslagen in groeps- en persoonlijke mailboxen in Exchange Online. Hoewel het mogelijk is om de compliance records van Teams te kopiëren, zoals alle andere Exchange-mailboxgegevens, is dit geen back-up. Het komt niet eens in de buurt”, legt Redmond uit.

Een andere, minder gebruikte methode, is om de migratie-api van Teams te gebruiken, die momenteel nog in béta is. Ook dat dekt evenwel niet het volledige spectrum, met name het back-uppen van persoonlijke gesprekken blijft een probleem.

“Zowel de migratie-api als op Exchange gebaseerde back-ups houden geen rekening met het brede spectrum van onderling verbonden Teams-gegevens. Eén stuk informatie back-uppen, beveiligt die gegevens, maar de data kunnen nutteloos zijn als andere verbonden informatie niet wordt gekopieerd en beschikbaar is”, besluit Redmond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home