Microsoft start gefaseerde uitrol EU Data Boundary op 1 januari

Microsoft

Vanaf volgend jaar begint Microsoft met de uitrol van zijn EU Data Boundary. Dat is functionaliteit die Europese klanten de garantie biedt dat Microsoft-oplossingen hun data in geen geval buiten Europa verplaatsen.

Microsoft start op 1 januari 2023 met de uitrol van de EU Data Boundary voor Microsoft Cloud. De functie doet wat de naam suggereert. Met de Data Boundary stelt Microsoft een grens in voor gegevens van Europese klanten. Zij krijgen zo de garantie dat hun data de Europese Unie nooit verlaten.

Microsoft 365 en Azure

De digitale grens werkt met Azure, Microsoft 365, Power Platform en Dynamics 365. In eerste instantie is de grens nog niet waterdicht. Klanten kunnen er al wel voor kiezen om hun (klanten)data in de EU op te slaan en te verwerken. Lokale opslag- en verwerkingscapaciteiten worden daarvoor uitgebreid.

In een volgende fase timmert Microsoft de grensmuur verder dicht. De cloudreus zorgt er dan voor dat nog meer persoonlijke data de EU niet verlaat door onder andere ondersteuning binnen de EU-grenzen te plaatsen. Wie support krijgt vanuit de VS of Azië, deelt immers alsnog gegevens over Europese grenzen heen.

Transparantie

De EU Data Boundary komt met een nieuwe website die extra transparantie geeft over de datastromen die Microsoft hanteert. De cloudreus hamert erop dat er geen verschil in functionaliteit zal zijn voor wie diensten binnen de grens consumeert en de grens komt evenmin met een meerkost.

De Data Boundary activeren gebeurt echter niet met een druk op de knop. Microsoft laat al weten dat iedere online dienst een specifieke configuratie nodig heeft om te werken met de Data Boundary. Daarvoor zal nieuwe documentatie verschijnen. Wie zijn Azure-diensten of Microsoft 365-oplossing conform wil instellen, moet dus wel even in de instellingen duiken.

Soevereine cloud

De nieuwe capaciteiten zijn gericht op alle klanten die om de één of andere reden verkiezen om gegevens veilig binnen de Unie te houden. Zie het als functionaliteit die aan bestaande diensten wordt toegevoegd. Zo staat de Data Boundary in contrast met de Microsoft Cloud for Sovereignty. Dat is echt een afzonderlijk cloudaanbod gericht op de publieke sector, vertrouwend op partners.

De EU Data Boundary is belangrijk voor de strategie van Microsoft, dat zich als een betrouwbare partner voor Europa wil opstellen. Investeringen in Europese datasoevereiniteit zijn daar een onderdeel van, net als de uitrol van nieuwe Azure-regio’s zoals die in ons land.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.