Microsoft sleutelt aan Azure Stack op basis van containers

microsoft

Microsoft werkt aan een nieuwe architectuur op basis van containers voor zijn hybride cloudplatform Azure Stack. Dat moet in theorie toelaten om Azure-services en -api’s in de toekomst eender waar te draaien.

Azure Stack is Microsofts hybride cloudaanbod, dat private en public cloud met elkaar combineert. Het laat klanten toe om Azure-services in hun eigen datacenter, of dat van een partner, te draaien. Microsoft zou van plan zijn om de huidige architectuur op de schop te nemen, om Azure Stack meer te compartimentaliseren en eenvoudiger te maken.

Project Saturn

De plannen zouden nog in een vroeg stadium zijn, maar krijgen volgens bronnen van Microsoft-kenner Mary Jo Foley vorm onder de naam ‘Project Saturn’, zo schrijft ze op ZDNet. Het idee is om Azure los te trekken van de infrastructuur waar het op draait. Dat was bij aanvang Microsofts originele bedoeling, gebruikers moesten het platform op hun bestaande hardware kunnen implementeren. Uiteindelijk werd Azure Stack gekoppeld aan een handvol kant-en-klare serverconfiguraties van Dell, Lenovo, HPE en Cisco.

Foley citeert onder meer een vacature waarin wordt verwezen naar de geplande veranderingen. De jobomschrijving verwijst naar de evolutie naar “een containergebaseerde infrastructuur die is vereenvoudigd en de belofte aan de klant dat Azure Stack een appliance is, omarmt.” Wanneer Project Saturn wordt gerealiseerd, moeten Azure Stack, Azure-services en -api’s in principe overal kunnen draaien.

Weinig ontwikkeling

Microsoft wilde zelf geen commentaar geven op de plannen. Ondertussen lijkt de ontwikkeling van Azure Stack grotendeels stil te liggen. In het afgelopen jaar werden nauwelijks nieuwe updates toegevoegd.

Eerder dit jaar lanceerde de reus uit Redmond wel Azure Stack HCI (Hyper-Converged Infrastructure). Daarmee kunnen klanten VM’s on-premises draaien en met Azure verbinden via een HCI-oplossing. Azure Stack HCI is evenwel een apart product met andere use-cases dan Azure Stack.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home